arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Sturen

Instructie geven aan stuur in opleiding?

Lees op deze pagina meer informatie over het het geven van instructie aan sturen in opleiding.

 

Sturend coachen?

Kijk hier voor meer informatie over de rol als stuur en hoe een roeitraining er qua opbouw uitziet. 

Wil je je nog verder bekwamen in coachend sturen dan is hier de presentatie voor de sturen die al ervaring hebben met coachend sturen en zich hierin nog verder willen bekwamen.

Coxbox 

In een gladde vieren maakt de stuur gebruik van een intercom-installatie. De versterker die daarbij hoort wordt aangeduid met zijn merknaam: “Coxbox”. Daarnaast levert de coxbox informatie over de roeiprestatie zoals het aantal slagen per minuut, de 500 meter tijd en de tijdsduur.

Een Coxbox moeten gereserveerd worden op dezelfde manier als een boot wordt gereserveerd. 

Kijk hier voor meer informatie over het gebruik van een Coxbox.

Een wedstrijdploeg sturen?

Stuur je een wedstrijdploeg? Als stuur kan je het verschil maken. Het sturen van een wedstrijdploeg verschilt van andere ploegen. 

We leren te sturen tijdens de haal omdat tijdens de recover meer verstoord. Bij het sturen tijdens de haal wordt de stuurbeweging tegengewerkt door de roeiers, de boot blijft stabieler.

Het effect van sturen tijdens de recover is groter, maar de kans dat de balans verstoord wordt is eveneens groter. Houd er rekening mee dat de boot door het sturen afremt.

Bij een wedstrijdboot zitten de roeiers bij een intensieve training of wedstrijd net onder de zuurgrens. Omdat de binnenbocht een korter draaicirkel heeft wordt de haal aan die zijde zwaarder en kunnen ze daar verzuren. Dat gebeurt niet wanneer er tijdens de recover wordt gestuurd. Wedtrijdroeiers hebben voldoende bootbeheersing om de balansverstoring veroorzaakt door het sturen tijdens de recover, op te vangen.

Dit geldt allemaal niet voor de overige roeiers, dus dan is sturen tijdens de haal beter.