arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Roeitechniek

Basis Roeitechniek

Algemeen

Steeds ontspannen rechtop blijven zitten (niet op je achterste billen). Minimaal bewegen (niet meer of minder doen dan nodig is, geen bijbewegingen). Vlakke doorhaal maken (blad steeds bedekt, maar ook niet dieper). Blijf dicht bij het water in de recover. Denk aan de volgorde: benen, rug, armen (wel zover in elkaar over laten lopen dat het geen losse bewegingen zijn). Maak de hele haal en recover in één vloeiende beweging door (nergens stoppen of stilzitten). Voor ploegroeiers: gelijkheid is alles. En lest best: altijd luisteren naar de coach!

 

Stap voor stap

 1. Inpik
  Onderbenen vertikaal, de rug losjes recht houden (ontspannen rechtop). Armen actief gestrekt, polsen recht in lijn met de armen. Blad raakt bijna het water. Snelle beweging, alleen vanuit de schouders. Blad vertikaal het water in tot het juist volledig bedekt is (net onder de wateroppervlakte).
 2. Beentrap
  Houd de armen gestrekt en de rug ingebogen, strak blijven zitten. Ontspannen hangen, alleen trappen met de benen. Niet ongecontroleerd wegstampen; eerst zeker weten dat je blad goed zit, dan druk opbouwen.
 3. Rugopzwaai
  Scharnieren om het bekken. Rechtop blijven zitten. Vloeiend doorbewegen. Druk vasthouden. Vlakke doorhaal maken, niet de handen omhoog tillen.
 4. Bijhalen
  Handen rechtdoor naar achter, hoog aanhalen. Buikspieren aanspannen, houdt de rug gefixeerd, alleen werken met de armen. Hoofd omhoog houden. Niet helemaal tegen het lijf aanhalen, iets daarvoor stoppen anders is er geen ruimte meer voor de uitzet.
 1. Uitzet
  Kin omhoog, hoog blijven zitten, niet inzakken met de armen mee. Houd het bekken naar voren gekanteld en de buikspieren aangespannen. Snelle beweging, alleen vanuit de ellebogen. Blad vertikaal, helemaal los van het water. Boordroeiers: het uitzetten voornamelijk met de buitenhand doen.
 2. Wegzet
  Blad draaien in een snelle ‘klik’. Niet verpakken, houd de riem vast zoals je hem had. Armen rustig wegstrekken. Boordroeiers: het draaien voornamelijk met de binnenhand doen. Scullers: handen links boven rechts.
 3. Inbuigen
  Rustig achter de armen aan inbuigen. Inbuigen vanuit het bekken als scharnierpunt, niet vanuit de rug zoals op dit plaatje. Blijf hoog zitten, houdt de rug losjes recht, niet kromzitten. Houd het blad dicht bij het water. Begin met opdraaien van het blad.
 4. Oprijden
  Blad opdraaien naar vertikaal. Rustig oprijden naar voren. Houdt een constant rijtempo over de slidings. Handen rechtdoor sturen, niet naar beneden de boot in; houd het blad vlak boven het water. Boordroeiers: maak plaats voor de buitenarm door het buitenbeen iets opzij te leggen (net buiten de armen).