arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Zes ankers doen mee aan 16 km wedstrijd over de Wörthersee

Geplaatst op 14-10-2023  -  Categorie: Verslagen wedstrijden


Dit jaar was het weer uitzonderlijk goed voor de jaarlijkse Rose am Wörthersee in Oostenrijk. Zes skiffeurs van de Ank hebben mee gedaan aan de 16km wedstrijd die plaats vindt over het meer tussen de bergen. Een prachtig ervaring met mooi herinneringen. 

Al meer dan twintig jaar is de Rose am Wörthersee in Oostenrijk een internationale roeiwedstrijd voor enkel skiffs.

rose-vwDe start is in Velden (westkant van de Wörthersee), de finish in Klagenfurt (oostkant). Het traject meet 16 km. Deze wedstrijd was de kiem voor de Oude IJssel Race nadat Rutger Engelbertink in 2014 had meegedaan, vond hij dat een soortgelijk evenement ook in Nederland moest plaatsvinden. 

Dit jaar vond de wedstrijd plaats op zaterdag 7 oktober. Er waren er 270 deelnemers aan de Rose, afkomstig uit Oostenrijk, Italië, Hongarije, Duitsland, België (1 deelnemer) en Nederland: 25 deelnemers, waarvan 6 van de Ank: Saskia Bruil, Elienke Dekker, Rutger, Daan Moes, Bas Geijs en Miguel Mendes de León. We vertrokken een paar dagen eerder om te genieten van de omgeving: wandelen, fietsen of inroeien. Onze botenwagen kwam (pas) donderavond aan. 

Vrijdagmorgen inroeien omdat het een hele ervaring is om opeens op een groot meer te roeien ipv op de Oude IJssel. Je zou denken dat een aanvaring met een andere roeier op zo’n groot meer niet kan, Rutger en Miguel zaten in elkaars dode hoek, met alle gevolgen van dien. Tot onze grote opluchting bleef de schade beperkt tot een gebogen duwstang.

Vrijdagmiddag ga je je startnummer ophalen en krijg je de nodige parafernalia: een petje, T-shirt en 2 worstjes…

Dorien was vrijdags jarig, tijdens het diner werd ze via een appje toegezongen door het 25-koppig gemengd Nederlands roeikoor.

Zaterdagmorgen is het zo ver: de start. De deelnemers zijn verdeeld in leeftijdsgroepen. Elke groep start gelijktijdig.  De snelste roeier doet er een goed uur over, de langzaamste ruim anderhalf uur.

worthersee2023-arvdeankBij de prijsuitreiking waarbij de notabelen van Klagenfurt en Karinthië aanwezig zijn, ontvangt de winnaar van elke klasse een bokaal en elke deelnemer een herinneringsblik. Als je 5x of meer hebt deelgenomen, krijg je een extra aandenken. De hoofdprijs is een gouden roos voor de overall snelste dame en heer.

Nederlanders hebben in 5 leeftijdsgroepen gewonnen; ‘de Ankers’ moeten sneller worden. Volgende jaar weer een kans. 

Zaterdagavond was het klassieke diner van de Nederlandse groep, waarbij de bokaalwinnaars voor de wijn hebben gezorgd. Zondagmorgen ging iedereen huiswaarts met een tevreden gevoel.


Dit jaar was het weer uitzonderlijk goed: weinig wind en zon. Volgend jaar is de Rose op 5 oktober. Noteer in je agenda!

 

Bas Geijs en Miguel Mendes de León 

Bekijk hier meer fotos