logo-oijr

 

logo-oijr

Historie

In het Oostenrijkse Karinthië, tussen Velden en Klagenfurt ligt de Wörthersee, een meer van  16 kilometer lang en circa 1 km breed. De Wörthersee is het roeiwater van twee verenigingen: Nautilus en Albatros.  Albatros organiseert elk jaar de internationale “Skiffregatta ROSE VOM WÖRTHERSEE “, een skiffrace over 16 km over het meer van Velden naar Klagenfurt.

In 2014 nam, Rutger Engelbertink, lid van wsv de Ank, samen met een aantal leden van Daventria en Naarden, deel aan deze prachtige wedstrijd. Tijdens de terugreis, nog nagenietend van de prachtige roeiervaring is de idee geboren om een wedstrijd te organiseren vergelijkbaar met de ROSE VOM WÖRTHERSEE maar dan dichter bij huis.

De Oude IJssel Race is geboren. Een wedstrijd voor kleine ongestuurde nummers en over een langere afstand dan de meeste wedstrijden, die doorgaans circa 5 km zijn. Waar kan dat beter dan op de Oude IJssel tussen Doesburg en Doetinchem? Een traject van circa 12 km. Een wedstrijd voor mensen van de lange adem en over prachtig roeiwater. Met de start in Doesbrug en de finish in Doetichem. Het water op de Oude IJssel is over het algemeen goed, omdat de rivier beschut ligt en er is vrij weinig scheepvaart

Om de wedstrijd aantrekkelijk te maken voor deelnemers is de Oude IJssel Race bewust gepland tussen de (skiff-twee)head en de Ringvaart en Elfstedentocht. Een mooie kans om nog flink wat kilometers te maken op mooi water.

Om te testen of het concept van de wedstrijd zou aanslaan en om te kijken of het praktisch uitvoerbaar was om een dergelijke wedstrijd te organiseren, is de wedstrijd eerst op uitnodiging georganiseerd. Na twee succes volle proefjaren, waarin we veel geleerd hebben  als organisatie, heeft de organisatie samen met ARV de Ank en Daventria besloten om de wedstrijd aan te melden voor de KNRB wedstrijdkalender, zodat iedere roeier die het leuk lijkt om deel te nemen zich kan aanmelden. Sindsdien organiseert ARV de Ank samen met Daventria de Oude IJssel Race.


poster-oijr-500px

De start van de Oude IJssel Race is over