arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

TRAINEN en TECHNIEK en AMBITIES van een dames-4

Geplaatst op 05-03-2023  -  Categorie: Verslagen wedstrijden


Op een herfstige dag in oktober 2022 besloten vier dames op ARV de Ank om met elkaar in de boot te stappen, dat waren Saskia B., Nanja, Petra en Dorien. Doel was om de Novembervieren te starten, een 4 kilometer lange achtervolgingsrace op de Amstel in Amsterdam. Een boot kon geregeld worden bij RIC (scheelde weer transport), een ervaren stuurvrouw werd gevraagd bij rv Naarden (handig die roeiconnecties) en zo starten wij onze eerste wedstrijd samen na slechts vier trainingen. We hebben nog nooit samen een race geroeid, dus het zal wel kunnen dachten wij toen!

De race en de Amstel smaakten naar meer en zo trainden we door. Er miste nog wel een vaste Ank stuurvrouw of –man en uiteraard een coach. We vonden Jan Peter van Leeuwen bereid om ons te coachen; hij zag dat wel zitten zo’n boot vol Ank-vrouwen sneller laten roeien (ja sneller, niet harder zei hij toen al!).

Nieuwe roeidoelen werden vastgesteld: in februari 2023 de Twentsche winterwedstrijden starten als opwarmertje en in maart de Head of the River Amstel en de Heineken Roeivierkamp (de 51ste HEINEKEN ROEIVIERKAMP – 18 en 19 maart op de Amstel). Twee grote klassiekers.


9-arv-nwsbr-training-dames-ml-mrt-2023-2“De top 5 moet haalbaar zijn in jullie veld, de dames masters D-50+)”, zei Jan Peter, “Maar dan moet er wel goed getraind worden”. Daarom zitten die vier dames nu elke maandagavond op de ergometer en zitten ze elke vrijdag in de boot om te trainen. Daarbij hebben we Lonneke en Daan mogen inschakelen als onze vaste steun op de stuurplek en dat is nodig. Een ploeg is maar de helft van zichzelf als er geen goede stuur aan boord mee is. Hij/zij is eigenlijk het verlengstuk van de coach, maar dan in de boot. Een mooie, maar ook moeilijke taak in een ambitieuze ploeg als de onze. Jan Peter is onze vast coach én support op de kant, door weer en wind!

De trainingen liegen er niet om. Daar waar op de ergometer 30 minuten op tempo 25 ons eerst al veel leek, draaien we nu onze hand niet om voor tempowisselingen  tot tempo 30, maar dan 50 minuten lang! In de boot is Hoog-Keppel ons vaste omkeerpunt voor een basistraining, ongeveer 15km totaal.

Ondertussen denk je aan je technische verbeterpunten, want wij leren vooral dat we op gemak en ontspanning het snelst kunnen varen. Daar waar de gemiddelde roeier met allerlei rugbewegingen en arm-trekbewegingen een zo lang mogelijke haal probeert te maken, moeten wij ons focussen op sterk maken van de romp, ontspanning in de armen en scherper én lichter inpikken voorin. “Niet zo gespannen, dames!”

Zowaar, na twee maanden intensief trainen onder de scherpe leiding van Jan Peter en gestuurd door Lonneke en Daan, roeien we nu vele seconden sneller, werken we niet harder, maar roeien we wel veel makkelijker samen.

Wij zijn klaar voor de Amstelwedstrijden en de rest van roeiend Nederland, kom maar op!

 

Dorien te Kiefte