arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Rietzanger is klaar voor de Elfsteden Roei Marathon

Geplaatst op 07-05-2024  -  Categorie: Verslagen wedstrijden

Maandag 29 april mocht ik Harry Piscaer helpen - en vooral van hem leren - de Rietzanger te prepareren voor de Elfsteden Roeimarathon. Vrijdag 10 mei om 20:00 uur gaat deze uitdagende tocht van start om de volgende dag in Leeuwarden te eindigen.

Van de 88 deelnemende teams start ons estafette team als 37ste. Gezien de omstandigheden waarbij  's nachts wordt geroeid en meren worden overgestoken - staat veiligheid voorop. De boten moeten aan een aantal eisen voldoen en worden vooraf door de jury gecontroleerd. De eisen spitsen zich toe op zichtbaarheid, navigatie en traceerbaarheid, voorkomen van water maken, water kunnen verwijderen en extra drijfvermogen. Dit vergt een aantal aanpassingen aan de Rietzanger. Om een idee te hebben wat er bij komt kijken maak ik een beknopt overzicht van wat we die maandag hebben gedaan. 

rietzanger-2Uiteraard werden voor gewichtsbesparing het derde stel riggers en het voetenbord verwijderd. Vervolgens begonnen met het monteren van een hand bediende lenspomp voor de stuurman. Daarbij kennisgemaakt met het lichtgewicht sandwich composietmateriaal van het plateau van de stuurman waar de lenspomp op bevestigd wordt: licht en sterk, maar wel drukgevoelig. De slangen met tiewraps aan de spanten en bevestigd. Afvoerende leiding buitenboord? Check! Aanvullend een elektrisch dompelpompje gemonteerd.

Vervolgens elektrische leidingen voor een verstraler op de voorplecht en de dompelpomp (foto links) onder de boordrand door de spanten doorgevoerd en gezekerd. Verstraler extra getest. Bij elk onderdeel ook rekening houden met het komende transport naar Friesland: trillingen en wind. Zit alles goed vast?

rietzangerBoegwaterkering (foto rechts) aangebracht met bouten en vleugelmoeren. Daarna volgt het secure werk van het aanbrengen van voor- en achtertaft. Een tijdrovend klusje maar essentieel om te voorkomen dat water aan boeg- en achtersteven over de boorden in de boot komt. Na ontvetten van de boordrand dubbelzijdig tape aanbrengen en strak en zonder plooien opspannen van het grijze taftpastic. Gemakkelijker opgeschreven dan gedaan... Vervolgens water- en windbestendig op de huid van de bood gezekerd met zwart tape. Mooi strak!

Bijna compleet, maar inmiddels is het ruimschoots middag. Harry legt alle stappen vast voor het nageslacht met de iPhone.  Boeg en heklicht aangebracht en tot slot opblaasbare luchtkussens onder de emplacementen aangebracht. Want ondanks de aanwezige luchtkasten is aanvullend drijfvermogen verplicht.

Deze dag klussen heeft mij weer heel wat geleerd. En ik ga zeker de ploeg volgen: alle boten krijgen een GPS tracker mee van de organisatie. Live te volgen via de Tourmonitor Livepage: https://elfstedenroeimarathon.nl/livepage/

Succes roeiers en volgploeg(en)!

 

Peter de Sera