We hebben op de club twee typen reddingsvesten. Ze hangen klaar voor gebruik, maar het is belangrijk dat je weet wat je draagt – en waarom dat verschil maakt.
Deze vesten zijn licht, comfortabel en blazen zich alleen op als je zelf aan het trekkoord trekt. Ze zijn officieel een drijfhulpmiddel en hebben voldoende drijfvermogen voor roeiers – ook in de winter, omdat we op de Oude IJssel varen en relatief snel aan de kant zijn. Bij open water waarbij de afstand tot de wal groter is wordt een zwaardere uitvoering geadviseerd.
Gebruik deze als je roeit. In sommige situaties is dat verplicht, in andere gevallen wordt het dringend geadviseerd, zoals beschreven in het roeiboek van de vereniging. Ze zijn veilig, zolang je bij bewustzijn blijft en in staat bent het vest te activeren.
Dit is een volautomatisch vest dat zichzelf opblaast zodra je in het water valt. Met 150N drijfvermogen is dit een écht reddingsvest, geschikt voor mensen die bewusteloos kunnen raken of met zware kleding in koud water terechtkomen.
Klinkt perfect? Niet helemaal. Als je met zo’n vest onder een omgeslagen boot terechtkomt, kan het zich opblazen en je klem zetten. In de roeisport is dat een serieus risico.
Daarom gebruiken we dit vest alleen voor mensen met een verhoogd risico op een schokeffect bij koud water, zoals bij medische indicaties of aangepast roeien.
Tja, daar wringt ’ie een beetje. De stuur zit stil, vaak met dikke kleding, en heeft minder kans om snel in actie te komen als er iets gebeurt.
De 50N-vesten zijn dan eigenlijk onvoldoende. Maar een volautomaat is weer riskant bij een omslaande boot.
We werken aan een oplossing, bijvoorbeeld een 150N vest dat handmatig te activeren is. Tot die tijd: wees je bewust van het risico, en overleg bij twijfel even met de instructeurs of roeicommissie.
Wat staat er in het roeiboek?
In het roeiboek van De Ank staat duidelijk aangegeven wanneer het dragen van een vest verplicht is en wanneer het dringend wordt geadviseerd. Denk aan koude omstandigheden, stuurposities of roeien in risicovolle situaties.
Lees het roeiboek nog eens terug – het is er niet voor niets en helpt ons allemaal om veilig te blijven roeien.
We hebben te weinig vesten
Er is op dit moment een tekort aan reddingsvesten zodra iedereen zich aan het advies van het bestuur houdt – wat natuurlijk de bedoeling is –. Het bestuur denkt nu na over een oplossing daarvoor zodat veiligheid niet afhankelijk is van toeval of improvisatie. Tot die tijd: kijk of er nog een werkend vest beschikbaar is voor je vertrekt – en meld het als er iets ontbreekt of niet goed functioneert.
Tot slot: even checken voor je gaat
Veiligheid lijkt soms een formaliteit, maar op het water is het goud waard. Heb je vragen? Spreek een van de instructeurs aan of mail de roeicommissie dan wel de veiligheidscoördinator.