arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Racen op de Amstel

Geplaatst op 29-03-2024  -  Categorie: Verslagen wedstrijden

amstel-heineken-250px
Roeien op de Amstel tussen Ouderkerk en Amsterdam centrum is een mooie belevenis. Elk jaar in maart zijn er een serie grote wedstrijden die plaats vinden op de Amstel. Het is indrukwekkend hoeveel roeiers en roeiboten er zich dan verzamelen om hun krachten te meten. 

Ook voor toeschouwers zijn deze klassiekers leuke wedstrijden. Een armada aan roeiboten is dan te zien op de Amstel. Zowel uit het binnenland als uit het buitenland. Het is druk langs de Amstel. Er wordt meegefietst en aangemoedigd. Zeker die studenten kunnen aardig luid hun aanmoedigingen laten horen. Dit jaar was er ook veel belangstelling om Teamnl te zien roeien. Dat zijn de Nederlandse roeiers die meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Met onder andere de Holland acht. Leuk is dat er dan toch ook weer ploegen zijn die de Nederlandse roeiers het vuur aan de schenen leggen. 

Ondertussen is het gezellig druk bij de verschillende roeiverenigingen langs de Amstel. Voor veel roeiers ook een gezellig weerzien van bekenden.

De roeiers die hieraan deelnemen hebben in de winter stevig doorgetraind. Zo ook een aantal roeiers van ARV de Ank. De racedames Dorien, Petra, Nanja en Saskia zijn al bekend met deze wedstrijden en hebben met coaching van JP getraind op het water en op de ergometer. Twee keer per week samen trainen aangevuld met individuele sport activiteiten. 

 

Head of the river Amstel (9 maart)

head-of-the-river-2024De Head is een wedstrijd van 8 kilometer. Voor deze wedstrijd vielen Saskia en Carolien (stuur) af wegens andere verplichtingen. Helen durfde het aan om voor Saskia in te vallen en Ingrid (TOR Tilburg) stapte in als stuur. Dit keer werd de wedstrijd in eigen boot geroeid.

De opdracht van JP: “Houd je hoofd erbij en vaar op souplesse en ontspanning.” De eerste 4,5 km gingen goed op ritme en makkelijk pakken. Daarna kregen de vermoeidheid en wind meer grip op het ritme. Maar met de opdracht van JP in het achterhoofd kon de ploeg “t koppie weer omzetten” en werd het laatste deel van de wedstrijd de snelheid weer wat hoger. Na 32 min en 45 seconden kwamen ze de finish over.

Ten opzichte van vorig jaar wat dichter bij de snellere ploegen en wat verder uitgelopen op de langzamere ploegen. Voor de boeken: Vorig jaar 9e op 1:57 achter de winnaar in het D-veld. Dit jaar 7e op 1:38 achter exact diezelfde winnaar. 16% sneller. Trainen, roeien op souplesse en je hoofd erbij houden loont. Een mooie progressie! Goed geroeid dames! Hier mag ARV de Ank weer trots op zijn.

 

Heineken roeivierkamp (16/17 maart)

img-0989-foto-jonathan-ogilvie-250pxDe Heineken is een wedstrijd met vier afstanden verdeeld over de zaterdag en zondag. Voor de dames masters dubbelvier met stuur, valt een afstand – de 750 meter- af en blijven er drie afstanden over. 

Op vrijdag nog een korte training en samen het wedstrijdplan doornemen. De afstanden van deze vierkamp zijn wat korter dan de Head dus de snellere tempi moeten we in ons hoofd prenten. 

Zaterdag is het al heeeeel vroeg uit de veren. En de opdracht is een stevig ontbijt te nuttigen met verschillende koolhydraten circa 3-4 uur voor de start van de wedstrijd. Dus voor 06:30 uur. We maken kennis met Lara onze stuur voor vandaag. 

De eerste afstand is 2500 meter. We stellen ons in op 10 minuten heel hard roeien. Dit is een moeilijke afstand. Het tempo is hoog en het laatste stuk moet je laten zien dat je het soepel vol kan houden. De Ank moet uitwijken voor een oplopende ploeg maar kan mooi op tempo blijven roeien. 

De tweede afstand is 250 meter. Deze afstand is een spektakel. In twee banen naast elkaar wordt er gestart. Het tempo is nu echt heel hoog. Elke haal telt. Binnen een minuut komt de Ank al de finish over. Lekkere tijd gescoord op deze afstand.

Op zondag hoeven we minder vroeg op. Voor deze dag staat alleen de 5 kilometer op het programma. Het doel voor vandaag is om sneller te zijn dan Gouda. Gouda staat op dat moment nog een plekje hoger in het klassement en start direct na de Ank. We hebben ze dus in ons vizier tijdens de wedstrijd. Vandaag stuurt Carolien. Kop erbij, schoon eruit en samenwerken is de opdracht. JP heeft alle roeiers individueel ook nog voorzien van instructies waarmee we nog sneller kunnen gaan. We hebben er veel zin in!

Bij de start is het druk, druk, druk. Carolien bewaart de rust en JP ondersteunt vanaf de kant. Bij de voorstart wordt het tempo en de kracht opgevoerd en we gaan in full speed de start over. De vijf kilometer wordt goed constant geroeid en Carolien stuurt de ploeg strak de bochten door. We zien dat we uitlopen op Gouda en dat geeft extra energie. De trainingen komen nu goed uit de verf. Na 20 minuten en 52 seconden de finish. Een goede race.

En ja, het is gelukt om Gouda van hun plek in het klassement af te stoten. De race dames van de Ank behalen een mooie 4e plek. Ook dit is een goede progressie ten opzichte van vorig jaar toen ze een 7e plek behaalde. 

 

Saskia