arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

De start van het wedstrijdseizoen smaakt naar meer!

Geplaatst op 20-02-2024  -  Categorie: Verslagen wedstrijden

tww-2024-webDe start van het wedstrijdseizoen smaakt naar meer!

Op zondag 11 februari zijn maar liefst drie enthousiaste damesploegen en Jan Peter afgereisd naar het mooie Twente. Bij de Twentsche Roeivereniging Tubantia in Hengelo zou de Twentsche Winterwedstrijd worden verroeid op het Twentekanaal. Nu genoeg over Twente, want de Achterhoekse dames en heer hebben zich van hun beste kanten laten zien. In de eerste heat heeft Jan Peter in een combinatie met Jason en De Waal in de gestuurde heren dubbelvier de rest van het veld naar huis gevaren: blik! In de tweede heat mocht Jan Peter op de fiets meedraaien met zijn damesploeg van Saskia/Jesse/Nanja/Dorien en Helen, zij roeiden naar een toffe tweede plaats bij de gestuurde damesvieren. In de derde heat mocht Jan Peter dan eindelijk in zijn geliefde Jason herenacht stappen, met onze Carolien aan het roer, om samen een mooie tweede plek op te eisen in dit veld. Hoe de andere twee damesvieren de race hebben beleefd kun je hieronder teruglezen: het smaakt in ieder geval naar meer Achterhoek in Twente en de rest van Nederland en meer blikken op de wedstrijden!
 

De beleving van Trudy!

Na spaarzaam te hebben kunnen trainen door hoog water en vorst hebben we ons toch in de wedstrijd gestort. Helaas was de beoogde stuur, Paulien, geblesseerd door een ski-ongelukje en had ik de eer om de ploeg te sturen. 

Met de Regge, een geleende gladde 4 van Tubantia, hebben we de race geroeid. Hierdoor hoefden we niet zo vroeg te vertrekken. Na een rondje zat het hele team bij Myriam in de auto. Toen Hengelo in zicht was begonnen de zenuwen bij mij op te spelen. Bij de club een hartelijke ontvangst. We zaten met 3 teams van de Ank in dezelfde heat om 12.30 uur en wij als team 58.

Het team van Dorien startte direct na ons als team 59. We werden bij het oproeien aangespoord om door te roeien, want dan kon de race beginnen. Ons doel was om een goede tijd neer te zetten, maar het hoofddoel was om ons voor de eerste brug niet te laten kloppen door het team van Dorien. En het is ons gelukt. Yes! Omdat Jan Peter met dat team mee op fietste hoorden we aan bakboordzijde geregeld  instructies waar wij ook wat aan hadden. Ook had hij geadviseerd om niet te dicht aan de kant te roeien vanwege de terugslag van de golven tegen de beschoeiing. Op het laatst werd er nog een tandje bijgezet om een team met jonge meiden voor te blijven. En ook dat is gelukt!

Het was een mooie belevenis waar we met plezier op terugkijken. En zoals Myriam mooi verwoordde: er hing een rustige en ontspannen sfeer. Na koffie met gebak de rugnummers weer ingeleverd en besloten om de terugtocht aan te vangen. Carolien bleef achter om de acht met daarin Jan Peter en Bert Mol te sturen. 

Onze absolute tijd was 20.22.213 min en de gecorrigeerde tijd 18.29.024 min, positie 46 van de 63. Mooi toch. Dit smaakt wat mij betreft naar meer!

 

tww-2-2024-web-250pxTeam ijsvogels doet mee aan de Twentsche Winterwedstrijd: onze eerste wedstrijd “buiten de deur” – geschreven door Marianne Rudolph

Team ijsvogels [Connie, Ivonne, Els, Marianne en Simone] startte in het najaar van 2022 met roeien in de gladde vier. Willem werd onze coach en bracht ons de beginselen bij. Later nam Jesse het van hem over. Steeds maar oefenen om gelijkheid te krijgen in de roeislagen. Roeien met z’n drieën en één veilig boord houden ging wel goed maar met z'n vieren gaf veel gewiebel. De aanhouder wint, het roeien als team ging steeds beter, we konden op een gegeven moment een flink stuk stabiel en in tempo roeien. Een datum om examen te doen werd gepland en in juli 2023 is iedereen geslaagd.

September 2023 zou het clubkampioenschap van de Ank zijn. Zullen we wel/niet meedoen? Is het niet te vroeg? We doen mee en we zien wel. We haalden de finish en … we vonden het leuk, het gaf een kik, smaakte naar meer.

De TWW werd de nieuwe uitdaging, onze eerste wedstrijd “buiten de deur”. De vele regen en daardoor de hoge waterstand, stroming en de vorst [haven dicht] maakte dat we niet veel het water op konden. Dan maar op de ergometers. Dan is het zover, dag voor de wedstrijd nog een laatste keer oefenen. Onze stuur Maria had ons nog nooit gestuurd, maar ook nog nooit een wedstrijd. Dus ook voor haar een hele uitdaging. Na het roeien gelijk de boot afriggeren en de botenwagen op. De kriebels komen, we krijgen de laatste aanwijzingen van Dorien die ons steeds goed heeft bijgestaan.

Zondag 11 februari verzamelen we ons bij de Ank en met z'n vijven vol verwachting de auto in.

We zijn er ruim op tijd. Er staan een boel botenwagens en een enorme bedrijvigheid van teams die hun boten startklaar maken. Maar.. eerst koffie met taart, er heerst een gezellige sfeer in de kantine en we hebben mooi zicht op de boten die vertrekken voor de eerste heat. Wij zitten in de tweede heat.

Het is onze tijd en Maria gaat naar het stuurliedenoverleg, de adrenaline bij ons stijgt. Het gaat gebeuren. Boot dragen naar het kanaal, in de rij met de boot in de handen, pfff heel gewicht dan. Boot in het water, vlug vlug riemen erin en wegwezen, stellen maar op het water. In rustig tempo oproeien naar de start, het weer is goed, weinig wind en droog. Bij de start verzamelen en wij als nummer 63 moeten achter nummer 62 zien te komen. Maria bleef de rust zelve en manoeuvreerde ons er prima achter en dan maar wachten.

De vliegende start hadden we een paar maal geoefend , In vijf slagen tempo maken , 10 volhouden en dan naar wedstrijdtempo. Hij lukte en we zijn volgens de starter op weg! Ons doel was de vier km zien vol te houden en in een constant slagtempo te roeien, streven van 28. Ik zat op slag en het ging best lekker. Maria moedigde ons fanatiek aan en we bleven constant slagtempo 28/30 draaien.

Ondanks ons harde werken werden we links en rechts ingehaald maar dat kon ons niet deren. Wij hebben ons doel behaald. Een fijne wedstrijd geroeid in een constant tempo. Nu gaan we ons verder als team ontwikkelen met name om onze haal effectiever te maken zodat we [hopelijk] sneller worden!

 

Bekijk de uitslag hier.

Bekijk hier en hier meer foto's.