arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Het begin van een roeivereniging in Doetinchem

Geplaatst op 22-12-2022  -  Categorie: Algemeen

Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van onze roeivereniging ARV de Ank, voorheen de roeiafdeling van wsv De Ank? Alle aanleiding voor een nieuwe rubriek: Historie van onze club. En om op zoek te gaan naar oud-leden of oudere leden van het eerste uur.

Om te beginnen een stukje geschiedenis van roeien bij De Ank, opgetekend door een van de oprichters van de roeiafdeling: Henk Pasma. Uit zijn verhaal blijkt dat onze ARV vorig jaar 2021 zijn 50-jarig jubileum in stilte voorbij heeft laten gaan.

Henk wist niet precies wanneer de officiële oprichting is geweest. Misschien weet iemand dat? Of heeft iemand van jullie aanvullende informatie over ontstaan en groei van de roeiafdeling van De Ank, inmiddels onze ARV de Ank?

Laat het de redactie weten: eitcader.[antispam].@arvdeank.nl

3-arv-nwsbr-historie-roei-henk-pasma-ml-dec-22-jan-23Henk Pasma: “Begin jaren ‘70 kwam Henk Agterhof met het idee om bij De Ank een roeiafdeling te beginnen. De Ank was toen een vereniging van eigenaren van boten. Ik kende Henk van onze Round Table Oude IJssel. Hij had van de voorzitter Hoegen Dijkhof het verzoek gekregen om te proberen een roei-afdeling te beginnen.

“Henk wist van mijn verleden bij Aegir en ook Bennie Voors had een bescheiden verleden bij Triton. De foto laat zien hoe op 23-2-1971 de eerste boten werd opgehaald. Bij de Hunze in Groningen haalden we een skiff en een overnaadse vier.

“De foto is gemaakt in de Prins Hendrikstraat waar ik toen woonde en praktijk voerde. Je ziet Henk Agterhof, Bennie Voors (later directeur bij Misset en Elsevier) en mij. De vrachtwagen was van het houtbedrijf Agterhof in Gaanderen. 

“Henk was een echte doener, maar zonder roeiverleden. Er kwam al snel een groepje dames roeien. Zelf roeide ik met collega Dirk Schurer. Wim van Pelt en Ton Fontani. Deze laatste roeide voor Nederland op de Olympische Spelen in Helsinki, in 1952. Hij was een zeer begaafde roeier met een geweldige techniek. Ton werkte bij Misset. Later werd Wim vervangen door Duco van Harenbroek, huisarts in Laag- Keppel, die helaas heel jong overleed.

“We hebben een keer een veteranen wedstrijd geroeid bij De Hoop op de Amstel. Het resultaat was nogal mager. Omdat het altijd moeilijk af te spreken ben ik toen gaan hardlopen. Daarna groeide de roeivereniging langzaam door”. 

In de volgende aflevering in de rubriek Historie van onze club zijn Hanneke Zetsma en Ali Sachtleven aan het woord. Ook zij hoorden bij de eerste roeileden.

 

Maria Lauret