arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Zilverreiger, slanke vogel, snelle boot

De zilverreiger was ooit een zeldzame bezoeker in Nederland. Tegenwoordig is hij regelmatig te zien in alle soorten waterrijk landschap, in weilanden of zelfs langs een sloot te zien. De zilverreiger komt oorspronkelijk uit het oostelijke, mediterrane gebied. Nu is hij ook in West- en Noord-Europa gevestigd, met dank aan vogelbescherming, habitatverbetering en klimaatopwarming.

9-arv-boot-met-name-helen-jwb-nwsbr-0422-w-2(Foto: Saxifraga, Bart Vastenhouw)

De slanke, sierlijke vogel met hagelwitte veren en lange S-vorm nek is makkelijk te herkennen. Hij is bijna net zo groot als een blauwe reiger, zo’n 85 tot 100 centimeter, met lange zwarte poten die vlakbij het lijf iets meer geel of oranje worden en bij broedvogels soms roodachtig. De voeten zijn zwart, in tegenstelling tot de contrasterende gele voeten van de kleine zilverreiger. 

Zijn lange snavel is meestal helemaal geel, maar voor een korte periode tijdens de broedtijd wordt die zwart en is er haast geen verschil tussen mannetje en vrouwtje.

Ze gebruiken deze dolkachtige snavel om vissen, insecten en kikkers te spietsen tijdens het foerageren in ondiep water en muizen vinden ze ook smakelijk.
De zilverreiger broedt van april tot juli, liefst in kolonies. De vogels maken hun nesten op een ondiep plateau van riet of twijgen bij voorkeur in kolonies. In een legsel worden drie tot vier eieren uitgebroed. Na 40 tot 60 dagen zijn de jongen volgroeid.

Onze roeiverenging groeit ook snel en met de stijgen van het roeiniveau is de ambitie voor glad roeien steeds groter geworden. In 2015 is een eerste stap gezet met de komst van de Zilverreiger. Begin 2021 is de boot, net als de Lepelaar, door de fabrikant Janousek volledig opgeknapt waardoor de boot er weer als nieuw uitziet.

De Zilverreiger heeft geen kielbalk en is langer en slanker dan een C4. Hij gaat sneller. De boot ligt minder stabiel in het water. Als je regelmatig in een van deze boten roeit, komt het je roeitechniek ten goede door het te wisselen met skiffen. Een foute haal merk je direct en als de boot lekker loopt word je al gauw euforisch.

9-arv-boot-met-name-helen-jwb-nwsbr-0422-w-1In het voorjaar van 2022 worden de Zilverreiger en de Lepelaar uitgerust met een Coxbox (microfoon, versterker en luidsprekers): de stuur hoeft dan niet meer hard te roepen en ook de boeg krijgt instructies goed mee.

Helen en Miguel