arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Wereldreiziger Ruud thuis op het water

De gladde vier met Ruud op plek drie, was net bij het vlot aangekomen, toen ik bij het clubhuis aankwam voor een praatje met Ruud. Het was een prachtige warme avond, we zaten buiten bij de ronde rode tafeltjes, keken uit over de haven, de sfeerverlichting was aan, vakantiegevoel in Doetinchem.

ruud-de-boer-2
De uit de waterrijke provincie Noord-Holland afkomstige Ruud is bijna van alle markten thuis, hij kan beter vertellen waar hij geen ervaring mee heeft, of waar hij niet is geweest…

Zijn vakgebied werd mede door al dat water rondom bepaald: via toegepaste aardwetenschappen naar watermanagement, waarin hij nu lesgeeft aan de HAN in Arnhem. Dat was ook de reden dat Ruud in 2014 na vele omzwervingen o.a. via  Slowakije (huizen bouwen voor mensen in nood), Rusland, Dubai en Australië (baggeren) weer terugkwam naar Nederland en terecht kwam in het lesgeven. Wat Ruud daarin boeit is niet zozeer het overbrengen van de vakkennis, alswel het bezig zijn met jeugd, op inhoudelijke wijze een steen kunnen bijdragen aan hun vorming. Ook bij de HAN is Ruud internationaal bezig als coördinator studenten uitwisselingen wereldwijd.

En passant in dit hele verhaal zingt Ruud nog in het Oost-Nederlandse Kamerkoor, Ruud tennist en heeft erg veel plezier aan het roeien. Begonnen in coronatijd in 2021. Met het roeien kennis gemaakt via Pieter Hagemeyer, wie hij ontmoette bij de school van zijn dochter. Inmiddels heeft Ruud ook maar even de roei instructeurs cursus gedaan en heeft hij ook alle roeidiploma’s gehaald behalve skiff 2. Ruud heeft in zijn bagger periode meegedaan met bedrijfsroeien: boordroeien met acht roeiers. Hij deed mee aan de Ringvaart wedstrijd van 100 km o.a. via Delft en Leiden.

Een zekere reis onrust is Ruud niet vreemd, er staat alweer iets interessants op stapel voor tweede helft van dit jaar. Zeg reizen en Ruud zegt ja! 

Ruud vindt het roeien als teamsport zeer aantrekkelijk, roeien in ploeg en het buiten zijn wat hij in Noord-Holland met alle slootjes, bootjes en de surfplank met de paplepel tot zich heeft genomen. Ook zijn vader was altijd in de natuur bezig.

Ruud heeft desgevraagd nog een suggestie: meer consistentie in de terminologie van de roei instructie, waarna we spraken over het geheel vernieuwde roeiboek. Verder enorm veel respect voor alle vrijwilligers, toegewijde en geduldige coaches. Juist daarom heb je zelf zin om iets terug te doen zei hij.

Maria Lauret

 

Ruud geeft het estafettestokje door aan Pieter Hagemeijer.