arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Roerdomp, een vogel die telt voor twee

De roerdomp is een geheimzinnige vogel die heel moeilijk te zien is, omdat ze zich geruisloos door het riet bewegen aan de rand van het water. Als je toch een glimp opvangt, dan zie je hem misschien in zijn welbekende houding met gestrekte nek, wanneer hij een rietkluit probeert te imiteren. 

6-arv-roerdomp-nwsbr-05-22-jan-nijendijk-web

Inderdaad, rietvelden zijn de beste plekken om deze stevig gebouwde vogel van de reigerfamilie te zien. Hij is ongeveer 75 cm lang. Zijn lichte, geelbruine verenkleed bedekt met donkere strepen en balken fungeren als een perfecte camouflage. In het voorjaar, bijvoorbeeld op een toertocht in de Weerribben), maken de mannetjes een opmerkelijk ver dragend, dreunend geluid. Een laag, diep 'zoemen'. 

In de vlucht vallen zijn brede vleugels, zijn dikke ingetrokken nek en zijn lange groene tenen op. Met deze tenen kan deze waadvogel zich aan riet vasthouden en zo behendig door dichte vegetatie sluipen op zoek naar prooien zoals vissen, amfibieën, insecten en kleine zoogdieren - vooral woelmuizen - als ze jagen in rietvelden, in of vlak boven het water.

Roerdompen maken hun nesten in dichte, overblijvende rietvelden, nooit ver van open water; soms drijft het nest zelfs op het water. Ze hebben één legsel per jaar van vier tot vijf olijfbruine eieren, die soms gespikkeld zijn. De jongen zijn na zo’n 50 dagen oud genoeg om uit te vliegen.

In Nederland is de roerdomp een trek- zowel een standvogel, deels afhankelijk van het winterweer. In strenge winters trekken ze naar zuidelijker streken, tot in Frankrijk. Helaas staat de roerdomp op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels, wat betekent dat hij bedreigd of kwetsbaar is.

6-arv-roerdomp-boot-aan-vlot-nwsbr-05-22-web

De roerdomp in onze vloot is een dubbeltwee voor lichtere en ervaren roeiers (tot 75kg en beide roeiers minimaal skiff2) en is de eerste Empacher boot in onze vloot. Empacher (herkenbaar aan hun gele kleur) en Filippi zijn de twee topmerken waarin WK’s en Olympische Spelen in geroeid worden. Na enig zoekwerk op de tweedehandsmarkt, is deze boot gevonden in de buurt van Zürich in Zwitserland. 

Het is een stabiele boot die lekker roeit. En dat is te zien aan hoe veel er in de Roerdomp wordt geroeid. Om beter te worden in roeien, is het zinvol in verschillende boten te roeien. Skiffen en dubbeltwee is een leuke combinatie. In de dubbeltwee durf je vaak net iets meer omdat je samen roeit. Je kunt ook aan de ander vragen te tubben, de bladen plat op het water laten leggen terwijl de ander roeit. Dat geeft stabiliteit terwijl jij een bepaalde oefening doet. Aansluitend kun je de oefening samendoen. 

Al met al, de Roerdomp is een fijne boot, waar je nooit genoeg van krijgt

 

Helen en Miguel

 

Vogelfoto’s van Jan Nijendijk en Henk Baptist