arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Oeverzwaluw

De oeverzwaluw is de kleinste van de Europese zwaluwen (Hirundinidae) en wordt meestal gezien langs rivieren en andere waterrijke gebieden, wervelend en fladderend boven het water terwijl hij insecten vangt. Men kan ze ook zien neerstrijken op bovenleidingen of takken.

riparia-riparia-17-oeverzwaluw-saxifraga-piet-munsterman
nesten-oeverzwaluw-saxifraga-jan-van-der-straaten

Hun korte, licht gevorkte staart en bovenlichaam zijn donkerbruin, net als de onderkant van hun vleugels, die contrasteren met hun verder bijna witte delen. Oeverzwaluwen hebben een bruine borstband en een zwarte korte dunne snavel.

De vogels graven lange nestholten in zandige of droge aarden oevers die steile kanten hebben. Het is ook bekend dat ze nesten bouwen in afvoerpijpen die uit muren steken en in gaten in metselwerk. De oeverzwaluw is een sociale vogel die tijdens het broedseizoen meestal in tijdelijke kolonies leven. De eieren worden rond eind mei gelegd. Ze komen 14-17 dagen later uit en de jongen verlaten het nest 20-24 dagen later.

De oeverzwaluwen voeden zich met kleine insecten zoals muggen, bladluizen en kleine kevers die voor hun voortplanting afhankelijk zijn van water. 

Ze zijn ook te herkennen aan hun kwetterende en zoemende gezang dat tijdens de hele vlucht doorgaat. Zodra de oeverzwaluw is neergestreken, neemt het volume af en zijn er meer pauzes in het lied. 

De oeverzwaluw is een trekvogel die van eind maart tot juni in Nederland aankomt en tussen juli en oktober terugkeert naar het Sahel-gebied in Afrika, om te overwinteren.

Onze Oeverzwaluw is een van de oefenboten van ARV de Ank, die met de Ooievaar zijn van het topmerk Filippi en zijn al meer dan twintig jaar oud. Ze zijn destijds juist aangeschaft om te leren skiffen.

oeverzwaluw-boot

Als je begin met skiffen is de kans groter dat je omslaat of ergens tegenaan vaart. Als dat met een oudere boot gebeurt is dat minder schadelijk dan een splinternieuwe skiff.

De vaardigheden die je in het skiffen opdoet, kun je direct toepassen in elk boottype.  In deze boten merk je direct als het goed of niet goed gaat.

De Oeverzwaluw is geschikt voor skiffers met een gewicht tot 80 kilogram. Het is verheugend te zien hoeveel deze boten gebruikt worden.

Helen en Miguel

Foto’s: Saxifraga - Piet Munsterman en Jan van der Straaten