arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Veel te bewonderen van Zutphen naar Wilp

Geplaatst op 20-06-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

zutphen-naar-wilpOp 21 mei had de toercommissie een gast-roeitocht van Zutphen naar Wilp en terug op het programma gezet. Het werd een heel geslaagde middag voor acht ARV-roeiers!

Het weer was heerlijk, even boven 20 graden, windkracht 3 en het verwachte onweer kwam niet. De Zutphense roeivereniging Isala ontving ons met koffie, thee en cake in hun 2-jaar nieuwe botenhuis: goed geoutilleerd en op een prachtige locatie. Vier roeisters vanuit Leiden schoven aan en kort erop werden we in 3 boten ingedeeld en gingen we met een ervaren 'stuur' de IJssel op.


De rivier is van een ander kaliber dan de arm waarop wij varen: breed met een sterke stroming, aan beide zijden kribben, (vracht)boten kunnen elkaar passeren en recreanten hebben vaak een hoge snelheid. Heen hadden we de stroming mee en genoten we van de mooie omgeving, na de afslag naar 'de Twenthekanalen' werd tijd genomen om een kolonie ooievaars die in de bomen nestelen te bewonderen.


We voeren langs de kasteelruïne Nijenbeek, om net voor het pontje van Gorssel te keren en aan land te gaan. Dat betekende a.h.w. 'voorzichtig in de keien parkeren', naar de kant waden om daarna de boot op de oever te leggen. Eén van de boten had door interferentie aardig water gemaakt, op het water was al gehoosd en nu kon nog worden geprobeerd meer water uit de boot te krijgen.

 

zutphen-naar-wilp-2
Een kleine wandeling door een prachtig stukje natuur bracht ons naar lunchrestaurant de Kribbe waar we werden voorzien van een lekkere soep met broodje en een film over de flora en fauna van het gebied. Het was al half vijf toen we de terugtocht aanvaardden. De stuurlieden zorgden ervoor dat – door op de juiste plaatsen te varen – de terugtocht niet veel langer duurde dan de heenreis.

Ik zat op plaats 2 en kon daarom slechts flarden van de verhalen van onze stuurman opvangen: hij vertelde over de omgeving, geschiedenis, zijn roei-ervaringen en het sturen op de IJssel. Vooral van dat laatste hadden we wel wat meer willen horen: de stuurman of stuurvrouw heeft op dit water veel kennis nodig van de stromingen en ervaring in het 'laveren'!

De acht ARV-roeiers waren Carolien, Daan, Gertie, Hanneke, Marianne, Nico, Paulien en Tineke.

 

Tineke