arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

De 37ste ElfStedenRoeiMarathon 2023

Geplaatst op 22-06-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

Wat een fantastisch evenement: 93 boten, meer dan 900 roeiers en begeleiders, mooi weer met harde wind tegen, hele mooie route door het Friese land, koffie en lekkers langs de route verzorgd door leden, familie en/of bekenden en op het einde het fel begeerde kruisje. Met een prachtig geprepareerde boot zijn we gestart als 50e en geëindigd als 27e. Een mooie prestatie. esrm-23-14

Als landploeg (André, Gert, Gerrit, Monique, Nico, Pim en ik (Cees)) ben je niet alleen chauffeur, maar ook een belangrijke schakel bij het wisselen van de roeiers. Daar hadden we natuurlijk op geoefend en als ware Max Verstappen pitscrew, zo nodig liggend op de walkant tussen de brandnetels, hebben we de roeiers snel laten in- en uitstappen. Tussen het nuttigen van bananen, krentenbollen, nootjes en andere lekkernijen was de sfeer uitstekend. Veel grappen en grollen hebben de chauffeurs moeten verdragen, maar dit bevorderde wel de teamspirit. Alhoewel je als chauffeur niet zelf roeit, voel je je toch wel deelnemer aan het evenement en voel je de spanning (lees hieronder het verhaal van Ids!). 

We hebben gemerkt dat er veel belangstelling en betrokkenheid was van de leden van de Ank. Prachtig. 

In de evaluatiebespreking kwam natuurlijk ook naar voren of we als De Ank ook volgend jaar weer willen meedoen. Is hier een traditie geboren?

Cees Doelman

 

erm2023-team
19 en 20 mei zou het moeten gebeuren: de ElfStedenRoeimarathon (ca 210km), voor ons al snel de “Elfstedentocht”. Twaalf roeiers/sters van de Ank zouden de klus gaan klaren in 4 teams: 

Team 1: Bas B, Angie, Marcel

Team 2: Bas G, Miguel, Ids

Team 3: Robert, Stefan, Elienke

Team 4: Roel, Dorien, Kees H

We gaan als nr 50 van start (van de 94 deelnemende ploegen). We doen mee als toerroeiers, maar zijn vast besloten om de 50ste plek te gaan verbeteren.

Vanaf februari is er vergaderd, geërgometerd, geroeid in wisselende samenstellingen, eindeloos over-en-weer geappt en getraind op de wissel. Hieronder de vermeldenswaardige onderwerpen...

De WISSELS

Over de wissel is in de voorbereiding enig verschil van mening: de roeiers vinden algauw dat ze het prima doen, maar de landploeg ziet de oefening hoofdschuddend aan. De roeiers kijken op hun beurt vol verbazing naar de “gereedschappen” van de landploeg. Zij hebben verfrollers met tape erom op stokken als enterhaken om een snelle MaxVerstappen-wissel te kunnen maken.

Daar gaan al mijn eerdere stuurlessen: onder een precieze hoek rustig aanvaren naar het vlot is er niet bij… Gewoon hard parallel aan de wisselplaats en hopen dat je geënterd wordt. Vervolgens staat het volgende team aan de kant in de goede volgorde, sleurt de vermoeide roeiers uit de boot, die op hun beurt de nieuwe ploeg de boot induwen. Dit ook nog eens een aantal malen in het donker en zonder de boot te laten omgaan of de sliders/riggers kapot te trappen. Spoiler: alle keren is het goed gegaan!esrm-23-13

Bas G heeft een prachtige grote A met ledlampjes gemaakt, waardoor je in het donker de wisselplaats goed kan herkennen. 

De TRAJECTEN

De landploeg heeft veel werk gemaakt van het uitkienen van de trajecten, deze moeten ongeveer gelijk zijn van lengte (ca 10km) /zwaarte en de wisselplaatsen goed toegankelijk. Daarvoor zijn ze zelfs in april naar Friesland gegaan om ter plaatse het parcours te verkennen. Ze hebben hun werk fantastisch gedaan! Superveel dank aan de landploeg! Eigenlijk klopte alles (behalve dat er in april soms maar een beetje riet was bij de wisselplaats, dat eind mei behoorlijk is aangegroeid…)

De VOORBEREIDING ter plaatse

‘s Ochtends al vertrekken we met 2 busjes met de Rietzanger op de trailer. Harry heeft de boot geweldig geprepareerd: o.a. met 2 pompen, afgeplakte taften, spatlappen op de riggers tegen overslaande golven, nachtverlichting, reserve riemen, drijvers etc. Ook met een zoeklicht, dat het eerst niet doet, maar later plotseling wel, waardoor voor ons varende boten vloekend roepen dat we die schijnwerper uit moeten doen.

Op het terrein van de opbouw krioelt het van de roeiers/sters die hun boten klaarmaken. Vooral de Duitsers nemen de race bloedserieus en hebben een hoop hightech ingebouwd. Miguel doet aan bedrijfsspionage en is vooral te spreken over hun klikklak voetenbord-bijsteller.

Het is heerlijk zonnig weer en het zou droog blijven (maar niet echt windstil…). 

Team 4 start als eerste, IT GIET OAN!

Het ROEIEN

Het roeien gaat steeds met wisselende stuur, waardoor iedereen uiteindelijk 2x moet sturen en 4x roeien. Eigenlijk is het heel eenvoudig: niet nadenken, gewoon doorknallen! Wat moet ik hier verder nog over schrijven?

De mensen aan de kant kunnen op de app zien dat onze boot 50 regelmatig andere boten inhaalt.

In principe zijn roeiers keurige redelijke mensen, maar bij (bijna) aanvaringen komen er over en weer minder nette woorden los. 

De WIND

‘s Nachts valt het met de wind nog wel mee, maar ‘s ochtends bij zonsopkomst trekt hij stevig aan uit het noordoosten. Precies op dat moment moeten wij van team2 over het Slotermeer, navigerend op een streepje van mijn GPShorloge, dwars op de wind met forse zijwaartse golven. Als beginnende stuur ben ik hier niet blij mee, vooral niet als wij “Help Help” horen, een stuk verder op het meer. Daar is een boot aan het zinken van een andere ploeg. We overwegen even om er heen te varen, maar gelukkig komt er al een reddingsboot om te helpen.

Die forse noordoosten wind gaat alle ploegen nog behoorlijk tegenwerken in de loop van de dag, omdat de laatste driekwart van de tocht richting het noordoosten is. Van de 94 teams blijken er 21 hierdoor niet binnen de maximale 24 uur binnen te kunnen komen. 

 

De UITSLAG

Uiteindelijk worden we 27ste in 22 uur en 21 minuten. Een uitslag om trots op te zijn!

Na afloop drinken we een glaasje en eten we wat. De boot wordt weer opgeladen en Nico en Pim rijden ons veilig naar de Ank.

In de bus is het nu een stuk stiller dan op de heenweg. Een nacht overslaan en meer dan 36 uur op adrenaline leven eist zijn tol.

De EVALUATIE in juni

Op wat kleine zaken na, zijn we allemaal tevreden over hoe alles is gegaan. Het was een geweldig avontuur!

De belangrijkste vraag komt aan het eind van de evaluatie: wie overweegt om volgend jaar weer mee te doen? Iedereen steekt zijn hand op…

 

Ids van der Velde

 

zie meer fotos en filmpjes op ARV de Ank Facebook pagina