arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Tweede editie van de Oude IJssel-estafette-marathon

Geplaatst op 04-10-2022  -  Categorie: Verslagen toertochten  -  Auteur: Rike de Boer

Het is een hele prestatie deze 50km tocht te organiseren. Plan was roeien van Doetinchem naar Doesburg en terug via Ulft. Hans hield het weer zeer serieus in de gaten. Vanwege de droogte waren er een paar drupjes water erbij nodig om de Sluis de Pol op verzoek te kunnen schutten. 

Helaas! Helaas! De weergoden luisteren wel maar hebben niet een erg goed tijdsbesef: Te laat! Hans blijft zoals altijd erg vrolijk en kort de tocht in van 53 km naar 34 km.

Ondertussen worden roeiers enthousiast gemaakt voor deze tocht. En het moet gezegd: heerlijk roeiwater, goede sfeer tijdens de pauzes. De flinke hoosbui toch, maar tijdens de toch niet ervoor.  

marathon-lr-4

marathon-droog-lr-5

Er werd geroeid in gladde vier, C-vier en ongestuurde twee.  Uit onze ooghoek zagen we nog een C-vier vertrekken, de andere kant op (het bleek een instructieboot, waarschijnlijk al aan het oefenen voor volgend jaar).

Naar de Pol en terug was een eitje, de zon scheen het water was glad. En koffie en wat lekkers erbij stond op ons te wachten bij De Ank. Daar wisselden wat roeiers.  Dat is het fijne van deze tocht: wil of kun je niet zover, dan doe je een deel of zoals in mijn geval twee delen met een lekkere pauze er tussen. Daarom nog even de afstanden zoals bedoeld:

Doetinchem- de Pol (na de Sluis)4,5 km, De Pol (na de sluis)- Ulft(rv het Anker) 9,5 km, Ulft - de Pol 9,5 km, De Pol ( voor de Sluis)- Doetinchem 4,5 km, Doetinchem- Doesburg 12,5 km, Doesburg - Doetinchem 12,5 km. Totaal 53 km. 

Iedereen die naar Keppel of de Sluis kan roeien, kan gemakkelijk een stukje van deze estafettetocht roeien. 

Tijdens de voor ons wat langere pauze in Doesburg hebben we de vistrappen bewonderd, wat moeten die vissen toch enorm veel trappen op. Het mozaïek bij de vistrappen is ook de moeite waard. Verderop is een oeverzwaluwwand gemaakt er zit ook wel eens een bever of een zilverreiger. 

marathon-rust-lr-3

marathon-de-ank-lr-2

De watersportvereniging zit zowel aan de IJssel als aan de Oude IJssel. We werden zeer gastvrij ontvangen. We staan er bekend om lijntjes te vergeten. Het werd ons vergeven en met een geleend lijntje konden we de Lepelaar vastleggen.

Werkelijk door en door nat kwamen de ploegen uit Doetinchem in Doesburg aan, gelukkig hadden de meesten reservekleding mee. Tijdens een enorme hoosbui werd er aangelegd en zo werden sommige droge roeiers alsnog erg nat. Na een natje en een droogje werd de prestatietocht weer hervat. De terugtocht was bijna droog en heerlijk om te roeien. 

Nog een gezellige nazit. En tijd om onze stuur Miguel te bedanken, de enige die de hele tocht in de gladde vier gevaren heeft. Ook de toercommissie werd bedankt met een Doesburgs krentekaneeltje voor de perfecte organisatie. Naast Gert, Gerrit en Wanda met name Hans. Hans geeft het stokje over aan Nico. Hans heeft succesvol en met het Hans kenmerkende onstuitbare enthousiasme de afgelopen jaren diverse tochten georganiseerd. 

Nogmaals dank je wel Hans! En welkom Nico, fijn dat je het overneemt

  

Rike de Boer