arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Skiffen met zijdrijvers

Geplaatst op 03-03-2022  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

Roeiers hebben soms een handicap waardoor ze (soms tijdelijk) niet kunnen skiffen.

Ik zag op de website van de KNRB dat die zijdrijvers uitleent waarmee je een skiff kan stabiliseren zodat die niet meer omslaat.

Dat omslaan van de skiff is voor sommige roeileden van onze vereniging een punt waarom ze niet in de skiff stappen. Ondanks een prima begeleiding in de vorm van skiflessen en een cursus omslaan en weer in de skiff klimmen, is skiffen voor deze leden een brug te ver.

7-zij-skiff-met-zijdrijvers-arv-nwsbr-mrt-2022
Je kunt andere redenen hebben om niet te skiffen dan de angst voor omslaan. Bijvoorbeeld moeite hebben met omkijken of te veel verstoring van de balans.

Door stabiliteit dankzij de zijdrijvers wordt skiffen voor deze groep mogelijk.

Als je alleen in de stabiele skiff roeit, moet je de roeihaal onder de knie hebben, ook leren omkijken en sturen middels een achteruitkijkspiegeltje.

We konden twee drijvers voor één skiff lenen van de KNRB. Deze zijn inmiddels door Miguel op de Ooievaar gemonteerd.

Vijf leden, zonder skiff ervaring, hebben deze aangepaste skiff uitgeprobeerd en vier van hen hebben interesse getoond om les te krijgen.

Ik heb de winter gebruikt om de drijvers uit te proberen. Je kunt ze zodanig afstellen dat ze volledige ondersteuning in het water geven, maar ook zodanig dat ze boven het water hangen en alleen bij flinke schommeling behoeden voor omslaan. Ondanks het gewicht van de drijvers kun je een prima snelheid bereiken.

Oproep

Kun je om genoemde redenen niet skiffen en zou je graag hulp willen hebben om dat wel te gaan proberen meld je dan aan bij Hans Fleur, email: LNnethcotreot.[antispam].@arvdeank.nl

Er zijn twee mogelijkheden die we bij aanmelding met je zullen bespreken:

  • o je begint in de skiff met zijdrijvers een aantal lessen te volgen om goed te leren roeien in deze skiff (Ooievaar) en daarna samen zien of je een overstap naar skiffen zonder zij-steunen kunt maken;
  • o dan wel skiffen met behulp van zijdrijvers is voor jou het beste als blijvende voorziening, waarna in overleg met de commissaris opleidingen een gepast examen volgt, zodat je zelfstandig kunt skiffen met zijdrijvers.

Overigens heb ik ervaren dat de skiff met zijdrijvers ook goed gebruikt kan worden om de koude winter skiffend op het water door te brengen, zonder een kans op een koude zwempartij!

Hans