arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Silver Skiff 2023 verslag

Geplaatst op 09-11-2023  -  Categorie: Verslagen wedstrijden

4-5 November 2023: Silver Skiff.

Sinds 1992 vindt jaarlijks in november de Silver Skiff plaats: een internationale roeiwedstrijd voor enkel skiffs.

Ontstaan

Vittorio Soave (87) daagde op een koude decemberdag in 1992 een groep van 25 roeivrienden uit een stuk te roeien over de rivier de Po in Turijn. Er moest gerond worden over het eiland in Moncalieri: een dropje ten zuiden van Turijn, stroomopwaarts aan de Po. De deelnemers waren mannen op leeftijd, met zilvergrijze haren: de verwijzing naar de naam Silver Skiff. Skiff: de vrouw van Vittorio was een Engelse.

De SilverSkiff wordt georganiseerd door de Turijnse roeivereniging Reale Società Canottieri Cerea opgericht bij koninklijke goedkeuring in 1863. Het roeien bij Cerea is sindsdien onafgebroken doorgegaan, ook tijdens de beide wereldoorlogen.

silverskiff2-300pxDe Silver Skiff uitgegroeid tot een tweedaags evenement, nu het grootste ter wereld, met meer dan 1.000 deelnemers. Kinderen voor de kinderskiff, roeiers voor de Vintage Skiff (skiffs gebouwd voor 1992, houten riemen met macon bladen en vintage kledij). Bijna de helft van de deelnemers kom uit Italië, gevolgd door Zwitserland en Nederland (52) en uit diverse andere landen, tot en met USA en Australië.

Grote namen als de gebroeders Sinkovic, Koen Metsemaekers, Melvin Twellaart en Mahé Drysdale, Laiia Youssifou, Roos de Jong en vele andere wereldtoppers zijn aan de start verschenen.
 

De Silver Skiff trekt zo veel internationale deelnemers en wereldtoppers omdat de wedstrijd meer is dan een wedstrijd: het terrein is een klein dorp, er hangt een gemoedelijke sfeer, er zijn kraampjes en natuurlijk kunnen er parafernalia worden gekocht.

Voor de kinderskiff roeien kinderen onder twaalf jaar 1.000m, onder 14 jaar en de vintage 4.000m. De Silver Skiff zelf, gaat over 11km:  vijfeneenhalve km stroomopwaarts, ronden en terug. De bochtige wedstrijdbaan met 4 bruggen, wordt gescheiden door een ballenlijn.

Zondagmorgen: ruim 700 skiffs die elke 15 seconden starten vanaf 9h00. De laatste start om 12h00. Bij het inroeien wordt mijn boegnummer eraf getikt. Ik ga terug naar het vlot, waar andere skiffeurs al met ducktape klaarstaan.

Direct door naar de start, waar ik word opgejaagd door de kamprechters: …vai – vai! Meteen naar tempo 25-26 en gaan. Continue opletten op andere skiffeurs en je koers houden. Soms is het spektakel niet van de lucht: sinistra…sinistra… (links houden)..roept een dame mij toe omdat ik haar ging inhalen. Even later aan de andere kant een Française in paniek omdat ze niet weet wat te doen omdat een andere skiffeur haar ging inhalen. Zij ging stilliggen en zo ook de roeier die haar wilde inhalen…

Na het ronden merk ik dat ik al veel gegeven heb in de eerste helft. Na twee km buffelen, loop ik mijn technische tips langs: ga sneller inbuigen en de rugzwaai flink activeren: 3km lang glijdt mijn boot door het water. Bij de finish klinken aanmoedigende kreten van mede Nederlandse ploeggenoten en dan gaat het fluitje. Ik kijk terug op een geweldig feest. Wie gaat volgend jaar mee?

Miguel