arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Scheurtjes, krassen en plekjes die ertoe doen  

Geplaatst op 24-10-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

Ik ben in gesprek met Harry Piscaer. Welke beschadigingen aan boten zijn van belang om te melden en hoe zien die scheurtjes, plekjes en krassen die ertoe doen er eigenlijk uit? Daarvoor moet je eerst iets van boten weten, vertelt Harry.

foto-1-schadeTegenwoordig zijn er bijna geen houten boten meer, de meeste zijn van kunststof: polyester of keflar. De C-boten en de gladde 4 boten - de lepelaar en de zilverreiger - zijn van polyester. Bij de skiffen zijn er ook keflar boten. Er zijn verschillende merken botenbouwers: boten van het Duitse bedrijf Empacher herken je aan de gele kleur, de Italiaanse Fillipi-boten zijn wit. De 2 gladde 4’s zijn van de Engelse botenbouwer Janousek. De namen van deze botenbouwers vind je terug op de boten die wij hebben.

Polyester heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is vergeleken met keflar. Maar keflar is lichter en niet hygroscopisch (trekt geen water aan). Polyester daarentegen trekt wel vocht aan, waardoor ook bij een kleine beschadiging de huid van de boot uiteindelijk gaat zwellen. Bij een polyester boot komen er onder invloed van UV licht kleine barstjes in de huid, waardoor het oppervlak een craquelé-aspect krijgt, zoals een oud schilderij. Dit is goed te zien bij de IJsvogel (zie foto links). Hoewel dit er niet mooi uitziet is dit op zich geen bedreiging voor de waterdichtheid van de boot. Harry noemt dit een ‘kosmetische beschadiging’.

foto-2-schadeDit is wat anders dan een ‘structurele beschadiging’, die wel kwaad kan. Dat kunnen hele kleine scheurtjes zijn, zoals te zien is op de foto van de Lepelaar (foto rechts). Het verschil met een relatief onschuldige kras in de lak is dat bij ‘een scheurtje dat ertoe doet’ het grijs van de polyester huid zichtbaar is. 

Het is van belang om na het roeien bij het schoonmaken de boot te inspecteren op scheurtjes en daarvoor moet je heel goed kijken. Scheurtjes kunnen ontstaan doordat bij het uithalen of inbrengen van de boot de dolpin van de overslag van de boot op het rek erboven wordt geraakt. Pas hiervoor op!

 

foto-3-schade

Stootplekjes ontstaan vaak doordat tegen een dukdalf is aangevaren of tegen het vlot bij het aanleggen (zie foto links). Let hier dus op!

Het is van belang een beschadiging die ertoe doet te melden. Dit kan via de app van ARV de Ank. Vermeld hierbij altijd waar de beschadiging zit. Omdat het vaak om kleine plekjes gaat vergemakkelijkt dat het zoeken bij de reparatie. Melden doe je zo: 

Ga naar https://www.arvdeank.nl/reserveren/schademelden. Geef aan om welke boot het gaat. Benoem vóór of achter, bakboord of stuurboord en geef aan bij welke positie (noem het nummer van de positie, Boeg is positie 1). Je kunt ook een foto van de beschadiging uploaden. Vermeld hoe de beschadiging is ontstaan. 

 

Aart Mudde