arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Roeitocht op de langste dag

Geplaatst op 16-08-2023  -  Categorie: Verslagen toertochten


Op 21 juni is de langste dag. Ook wel genoemd de zomerzonnewende.langste-dag-lr-4

Dit is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de zon op het hoogste punt aan de hemel staat. Zonnewendes hebben historisch gezien belangrijke culturele en spirituele betekenissen gehad in verschillende samenlevingen. Tegenwoordig worden zonnewendes nog steeds gevierd op verschillende manieren over de hele wereld.

Bij ARV De Ank vieren we dit ook. Om 20.00 uur zijn we met 11 boten vertrokken richting Doesburg. Er hebben 27 deelnemers aan meegedaan waarvan 5 (gast)roeiers van roeivereniging Het Anker uit Ulft. Het geheel werd gecoördineerd door Nico.

Iedereen had wat lekkers te eten/drinken meegenomen. Nico had zelfs waterijsjes in de boot. Onderweg kwamen we verschillende verliefde (zo leek het althans) stelletjes tegen die op een andere manier genoten van de langste dag aan het water.

Ter hoogte van kasteel Keppel hebben we de boten stilgelegd en konden we genieten van de meegenomen hapjes en drankjes. Soms hadden ze in een andere boot veel lekkerder dingen. Dan was het de kunst om dit van de ene boot naar de andere te krijgen. Gelukkig is er niets in het water gevallen, anders hadden de eenden ook nog mee kunnen genieten.langste-dag-lr-2

We hebben een fantastische tocht gehad. Naarmate de zon aan de horizon begon te zakken, veranderde de lucht van helder blauw naar warme tinten oranje, roze en rood. De reflectie van de kleuren op het wateroppervlak voegde nog meer magie toe aan het tafelreel. Het was een moment van genieten van de kleine wonderen van het leven.

Maar aan alles komt een eind. Ongeveer 22.00 uur waren we weer terug bij De Ank. Daarna moesten natuurlijk alle boten uit het water, op de karretjes en weer schoongemaakt in de loods gezet worden. 

Of het kwam door het observeren van de zonsondergang waardoor we een gevoel kregen van sereniteit en vertraging weet ik niet zeker, maar daar ging het niet helemaal goed.

De boot Plevier werd tot 2x toe op het verkeerde karretje gezet. De derde keer ging het pas goed. Gelukkig was Rien erbij om instructies te geven. Hopelijk hebben de roeiers uit Ulft nu niet een heel raar beeld van ons…….

Een aantal roeiers hebben buiten bij het clubgebouw nog even nagepraat en de laatste hapjes en drankjes verorberd. 

 

Ans Roelofs

(Foto's: Tineke en Simone)