arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Racen op de korte baan: een koud (roei-)kunstje?!

Geplaatst op 16-08-2023  -  Categorie: Verslagen wedstrijden


Na meerdere wedstrijden op de lange afstand te hebben gestart was het tijd voor iets nieuws voor de dames van ARV de Ank. Ik (Dorien) vertelde mijn damesploeg zo rond april dat er ook korte baan wedstrijden bestaan voor masters. Deze wedstrijden worden in Nederland alleen geroeid in Tilburg, op de watersportbaan bij de Beekse Bergen. Dat zouden wij als dames dubbelvier van de Ank ook eens moeten proberen zei ik. Maar dat moet wel ongestuurd, want gestuurde nummers doen niet mee.

Ik zag de lichte paniek in de ogen van mijn ploeg verschijnen... Maar wie stuurt dan en vooral hoe?! En toen ik zei dat dit makkelijk met een voetenstuur kon en dat de dames op boeg zelf de commando’s moesten geven, zag ik de lichte paniek niet afnemen in hun ogen. Ik zei alleen dat als we vijfde konden worden op de Amstel met vier maanden trainen, we ook zeker die 1000 meter in Tilburg konden gaan roeien!

En zo begonnen we in juni aan de voorbereiding van de Dutch Masters Open 2023 op 2 juli. De race is over 1000 meter op een vierploegenbaan. Er wordt gestart vanuit stilstand waarbij de boot wordt vastgehouden door een jeugdig lid van de plaatselijke scouting op een startvlotje. De kamprechter start de ploegen weg met een vlag. Naast je liggen je tegenstanders in de andere roeibanen. De race is dus veel meer een spektakel en een directe race dan op een lange afstand, dit maakt het juist zo mooi!

Nadat mijn ploeg voor de lange afstand al slagtempo 31 had aangeleerd, zouden we de 1000 meter starten in slagtempo 36 en daarna vasthouden op tempo 32-33. Zonder verlies van een krachtige en beheerste haal, dat was de boodschap van onze coach Jan Peter. Na wekenlang starts oefenen en korte afstanden op hoog tempo was het dan uiteindelijk zo ver op 2 juli 2023.dmo-lr-4

Zenuwen
Vroeg in de ochtend vertrokken we naar Tilburg met de botenwagen, waarbij Miguel zich dapper bij onze missie had aangesloten. Miguel mocht als eerste in de skiff starten en de zenuwen gierden duidelijk door zijn lijf heen; de verkrampte lach verklapte alles. Maar de ontspannen en veel bredere glimlach na afloop verklapte ons dat hij het geweldig had gevonden! Met flinke wind tegen en sterke tegenstand uit Den Bosch is Miguel uiteindelijk in 5:04 min gefinisht.

Vervolgens was het de beurt aan mijzelf in de skiff en Nanja en Saskia in de dubbeltwee. Van tevoren voelden mijn armen en benen als pap, maar toen de vlag naar beneden ging, was hier niets van over. Ik voelde me sterk en klaar voor de race; gek hoe je eigen lichaam de boel kan foppen. Of had ik ook last van de Miguel zenuwen gehad? Op slechts 0,2 seconden verloor ik van mijn tegenstandster uit Dinant (BE), een zware deceptie want mijn eindsprint was wel fenomenaal vond ik zelf. Maar misschien had ik toch wat meer op de start moeten oefenen: eindtijd was 4:34 min.

dmo-lr-3De dubbeltwee roeide een goeie race met veel tegenwind en werd in een tijd van 4:47 min vierde in hun race. Onze grote criticus Nanja vond dat het wel beter moest, maar bij Saskia kon de dag al niet meer stuk. En dan te bedenken dat Saskia nooit wilde roeien in een hoger slagtempo dan 28, maar hier wel even een 1000 meter op T32 eruit perst. 

Als ploeg waren we het erover eens dat we in de dubbelvier alle punten op de spreekwoordelijke i zouden gaan zetten. Na een opwarmsessie op de ergometer en daarna tijdens het inroeien op de baan, was het uiteindelijk zo ver. Strakke koppies, de instructies in ons hoofd geprent en een tegenstander uit Duitsland met een topschip in de baan naast ons; dit moest het toch gaan worden.

Voor de allereerste keer ging een dames dubbelvier van ARV de Ank van start op de DMO en hoe! Na de eerste starthalen stoven we weg van onze tegenstander en het startvlot. Na 20 halen kwam het commando vanaf Saskia voor baanritme (baan!), iets meer geduld op de slidings, handen blijven doorkeren voor je buik en niet het gas eraf laten op de benen.

We liepen alleen maar verder weg en dat gaf nog meer energie! Ik voelde de dames volle bak trappen achter me en dat maakte het voor mij alleen maar makkelijker om een ijzersterk ritme op slagtempo 33 voor te slaan. Met nog een super eindsprint erover heen hadden we onze tegenstander verslagen en was de race al voorbij. De Achterhoekse roeivereniging de Ank heeft blik gehaald op haar eerste DMO, dat geeft een lekker gevoel!

Bekijk hier de drone beelden van de ARV de Ank damesvier in actie:

Na het ophalen van onze blikken aan het erevlot, konden Petra en ik overstappen in een dames boord acht met dames van veel verschillende verenigingen uit heel Nederland: Tilburg, Doetinchem, Amsterdam, Breda, Almere, Enschede en Wageningen. Na een lekkere race verloren we helaas van twee jonge dames achten uit Utrecht en Maastricht: het zal het leeftijdsverschil geweest zijn van ruim 30 jaar gemiddeld tussen onze ploeg en de andere ploegen. Voor de moeite kregen we wel blik, omdat we in een gecorrigeerde tijd op leeftijd wel van ze gewonnen hadden. Toch nog voordeel dus uit het ouder zijn!

 

Dorien