arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Racen op de Novembervieren in Amsterdam

Geplaatst op 18-11-2022  -  Categorie: Verslagen wedstrijden  -  Auteur: Dorien te Kiefte¬†

novembervieren-2022-300pxSoms moet je gewoon gaan. Vier dames hebben begin oktober het plan opgevat om eens de daad bij het woord te voegen en zich als gestuurde dames dubbelvier aan te melden voor een Amstelklassieker. Er zijn meerdere klassiekers, maar denk je aan november, dan denk je aan de Novembervieren. Meestal koud, nat, winderig of mistig, maar daarom des te meer een mooie uitdaging. Heel roeiend Nederland komt hier samen, van junioren tot aan volwassenen van 75+. Decor is de brede en slingerende Amstel op het traject vanaf de molen van Rembrand (net buiten zuidelijk Amsterdam) tot de finishlijn naast de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Hoop. De race is 4km lang en wordt door de ploegen achter elkaar gestart, de snelste tijd telt.

Zondagochtend 7:15 uur op de carpoolplaats Arnhem-Noord hebben we afgesproken om samen naar Amsterdam te rijden. Wij zijn Nanja, Saskia B., Petra en Dorien en wij zijn de eerste damesploeg van ARV de Ank die zich zal meten op de Amstel met de rest van Nederland. De boot hebben wij, tegen betaling van twee taarten, kunnen regelen bij roeivereniging RIC.  Dat betekend geen op- en afriggeren en transport van de eigen boot, maar lekker met de boot vanuit de RIC-loods zo het Amstelsop op. Terwijl het in Arnhem nog zonnig en droog was, begint het voorbij Utrecht zowaar te regenen. Aangekomen bij de Hoop om ons rugnummer op te halen, blijkt ook de wind stevig over de rivier te blazen. Dat beloofd wat!

Onze stuurvrouw Mirjam hebben wij bij roeivereniging Naarden opgevist en zij was erg enthousiast om de Ank dames over de Amstel te sturen. Mirjam is een bekende in de Wörthersee regatta-groep en een zeer ervaren stuurvrouw; iemand van wie we blij zijn om haar erbij te hebben bij ons Amstel-debuut. Na het afleveren van de taarten bij de vrijwilligers van RIC, kunnen we de boot gaan instellen op onze eigen lichaamslengtes. Na het nodige getut en dubbele toiletbezoeken van de zenuwen zijn we zover, we kunnen gaan roeien. Tijdens het oproeien is het al erg druk op het water, maar met handig manoeuvreren door Mirjam kunnen wij gewoon ons oproeiprogramma roeien. En dan lig je daar te wachten, eindeloos wachten, nog een regenbui eroverheen, beetje grappen met de tegenstanders, en dan toch iets te vroeg die jas en lange broek uitgedaan, dan maar weer de jas aan; oh we gaan starten, snel alle overbodige kleding weer uit! Want bikkels als we zijn, we starten wel in korte broek en korte mouwen (ook al kregen we hevige twijfels tijdens het wachten).

Na de start eerst die lange racebaan (1km) overleven, vervolgens strak onder de Rozenoordbrug door en na wat tegenstribbelen aan onze kant, worden we dan door  het Spaarne ingehaald. We zijn niet voor één gat te vangen en gaan er als een haas achteraan op de strakke commando’s van Mirjam en we trappen voor wat we waard zijn richting de Omval. Hier staat altijd veel publiek te kijken, dus even extra je best doen en Dorien trapt er wat extra pk’s uit omdat ze haar oude thuishonk van de ASR Nereus al kan ruiken (een oude gewoonte zullen we maar zeggen). Op de Berlagebrug, met nog 700m te gaan, staat de zoon van Nanja dolenthousiast zijn moeder aan te moedigen, dus ook Nanja zet nog wat extra gas bij. Onder aanvuring van Mirjam stomen we op naar de Hoop en de finishlijn. Na de finish wisselen we vermoeide blikken uit, we bekijken bebloede handen, maar bovenal zijn we ontzettend trots dat we voor ARV de Ank deze wedstrijd hebben kunnen roeien.

Met een 30e tijd van 16:50:40min van de 46 ploegen kijken wij tevreden terug op een geslaagde racedag en hebben wij genoeg verbeterpunten om in de winter als ploeg aan te werken. Dan kunnen we volgend voorjaar sterker en sneller de andere Amstelklassiekers gaan roeien; de Heineken Roeivierkamp en de Head of the river Amstel. En wij hopen vurig op gezelschap van meer Ank-ploegen en Ank-supporters!

Dorien te Kiefte