arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Naar de bron van De Oude IJssel

Geplaatst op 18-04-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten


8-arv-nwsbr-bron-oij-kvh-jwb-april-2023-1
Niet vaak kom je een boek tegen dat over de Oude IJssel gaat. En als je over de Oude IJssel leest of hoort denk je als roeier aan het roeien bij De Ank in Doetinchem. Mijn vrouw kwam bij de kringloop in ’s-Heerenberg een mooi boek tegen, met de titel Stroomafwaarts. Een interessant boek, uitgegeven in 2006, dat vol staat met tekeningen van de Oude IJssel en de dorpjes en steden die erlangs liggen.

De mooie pentekeningen zijn gemaakt door Bart Nijman en geven een bijzondere indruk van de stroom die langs verschillende dorpen en stadjes loopt, vanaf de bron in Duitsland tot aan de monding in Doesburg.

Voor ons als roeiers vanaf nu een nieuwe weet waar de Oude IJssel vandaan komt. Waar de rivier uitkomt weten we wel als we op een mooie dag naar Doesburg roeien.

8-arv-nwsbr-bron-oij-kvh-jwb-april-2023-2Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik naar de oorsprong van de Oude IJssel gereden, zo’n 65 kilometer van huis, om te zien wat de bron voorstelt. Het was een mooie zomerse dag en we waren nieuwsgierig naar wat we zouden aantreffen. Het bijgaande kaartje dat hierbij wordt getoond geeft aan dat de bron Isselquelle vlakbij het stadje Raesfeld, een zusterstad van Doetinchem, te vinden is.

Met een uurtje rijden bereikten we Raesfeld. Al spoedig zagen we een bordje met Isselquelle aan de kant
van de weg. We parkeerden de auto en liepen zo’n 100 meter via het aangegeven pad. Aan het eind was een stenen trap. Onderaan zou de bron moeten zijn. Helaas, geen water. Alleen maar wat waterplanten. Dat was het dan. We hadden misschien kunnen vermoeden dat de bron droog zou staan omdat het al een tijd zonnig en droog weer was. En, zoals bekend, ook de Oude IJssel is een regenrivier.


Enfin, we vervolgden onze tocht, gingen stroomafwaarts en probeerden hier en daar wat van de Issel-stroom te vinden zoals die in Duitsland heet. Maar dat was moeilijk zoeken omdat de rivier nogal door het land meandert en bij de grens met Nederland zich met allerlei zijriviertjes samenvoegt. Bij Anholt gaat de Issel de grens over. Vanaf daar kennen de meesten wel het verloop, via Gendringen, Ulft, Gaanderen via onze roeivereniging De Ank naar Doesburg.

Tot slot, nog even over de opmerking dat de Oude IJssel een regenrivier is: dat betekent dat bij veel regen aan onze oostgrens enkele dagen later de Oude IJssel heel snel kan stromen. Dat vraagt om extra alert blijven tijdens het roeien, vooral tijdens het naderen en passeren van bruggen en dukdalven.

 

Kees van Heemert