arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Laat je aanspreken op veiligheid

Geplaatst op 24-10-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

Een paar weken geleden heeft Jesse mij gevraagd om de veiligheidscoördinator van de vereniging te worden. Geen idee wat het precies inhield maar omdat ik zo enorm veel vrijwilligers fantastische dingen zie doen bij onze vereniging kon ik überhaupt geen nee zeggen vond ik. Veiligheid ligt mij ook wel. Ik heb een achtergrond in de bouw en daar is veiligheid echt wel een ding.

jw-van-de-groepNet als in de chemie en energiesector probeert men daar veiligheid onderdeel te laten worden van de werk- en omgangscultuur. Wat belangrijk is aan die cultuur is het elkaar mogen aanspreken op veilig gedrag zonder dat dit ongemakkelijk, betweterig of paternalistisch overkomt. Veilig handelen doe je over het algemeen namelijk niet voor jezelf maar voor je mederoeiers en mede-clubleden. Ik weet dat bepaalde regeltjes soms wat irritant over kunnen komen maar ze zijn er niet voor niks.

Naarmate een de club grotere wordt, het drukker wordt op het vlot en op het water, treden er ook steeds meer contactmomenten op waarbij dingen mis kunnen gaan. Hier staat dat we liever voordat er iets gebeurt een veiligheidsmaatregel bedenken dan achteraf een regel gaan invoeren om dat er iets is gebeurd wat dat noodzakelijk maakt.

Als je op dit moment in de EU een grote chemische fabriek bezoekt dan word je verplicht om je auto achterwaarts in te parkeren. De reden daarvoor is dat aan de hand van statistiek is bewezen dat de meeste ongelukken op een parkeerplaats gebeuren op het moment dat een auto achterwaarts een parkeervak uitrijdt. Maar weinigen weten de echter reden achter de regel maar hij is er wel en zorgt voor veiligheid.

Samen met Jesse en André zullen we proberen om zoveel mogelijk veiligheidsaspecten onderdeel te maken van het opleidingsprogramma zodat ze onderdeel gaan worden van onze routines. Wees niet bang om elkaar te daarbij te helpen.

Jesse zal ook het roeiboek aanpassen als er weer nieuwe inzichten zijn. Lees die zeker om het half jaar even weer door. Daarnaast zullen we binnenkort ook een veiligheidsposter op de deuren hangen. Laat je aanspreken en spreek anderen aan dat maakt het roeiplezier uiteindelijk alleen maar groter. Meld trouwens ook incidenten of bijna-incidenten via diehgilieV.[antispam].@arvdeank.nl je mag me ook bellen: 06-20967748

 

Jan Willem van de Groep