Hoe vaak worden de boten afgeschreven?
C-boten
De Fuut, Rietzanger en Tureluur worden het meest afgeschreven.
De Plevier is een prima C4x+, die minstens zo stabiel ligt als de Fuut. De riemen van deze boot heeft inderdaad houten handles, erg fijn voor het optimaliseren van je handletechniek omdat dit type handle fijngevoeliger is.
Wil je het skiffen ervaren? De IJsvogel is een C1x: een brede ‘skiff’ met kielbalk, waardoor deze stabieler ligt dan een skiff. De boot laat je direct merken of het goed doet, waarbij de kans op omslaan redelijk klein is. Zeker nu het water warmer is: een fijne boot om te ervaren hoe het is om alleen te roeien.
De dolhoogte van de Fuut is gemeten en beter afgesteld: de aanhaalhoogte is iets lager. De rode en gele clipringen laten zitten. Op korte termijn worden de slidings en wieltjes van de bankjes vervangen of zijn al vervangen bij het lezen van deze nieuwsbrief.
De slidings en wieltjes van de bankjes van de Roerdomp en Tureluur zijn al vervangen. De houten latjes waarop de slidings zijn gemonteerd, zijn opnieuw gelakt. Dank aan Daan.
Gladde boten
De Lepelaar is erg populair. De Zilverreiger identiek aan de Lepelaar, de gewichtsklasse voor deze boten is praktisch zetzelfde.
De Roerdomp maakt heel wat uren, de boot is een echte allemansvriend. Het is altijd goed van boot te wisselen, de Swift is een leuk alternatief (het voetenstuur staat vast). Neem een keer de Swift om dit te ervaren.
Er wordt vaak in het Eendje, Meerkoet, Eros en Waterral geroeid. Stuk voor stuk prima boten die lekker liggen. Heb je skiff 1? Daag jezelf uit voor het Eendje en de Meerkoet: stabiele skiffs.
Glimmend
Het is bekend dat kalkvlekken goed zichtbaar zijn op zwarte oppervlakken zoals de riggers van de Snip, ’t Nonnetje en de binnenkant van het Eendje, de Woerd, de Pijlstaart en de Swift.
Na het roeien de boot aan de binnenkant met een droge doek goed drogen. Blijven er toch kalkdruppels zichtbaar, dan met een scheutje azijn in het water nog een keer poetsen en met water goed naspoelen en goed drogen. De boot gaat weer glimmen.
En wie wil er nou niet in de GLIMMENDE boot roeien?
Namens de materiaal commissie
Miguel Mendes de León