Waar was ik ook alweer gebleven? O ja, de oprichting van de roeivereniging in voorjaar 1938. Daarna melding van oprichting in 1970 ….. Dat wilde ik verder uitzoeken. Op naar het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL). Bovendien had ik contact met de voorzitter van de watersportvereniging, Pieter Wieman, met het verzoek of hij iets kon vinden in De Ank archieven.
Het bezoek aan ECAL bracht verrassend weinig nieuws. Het enige wat daar te vinden was, was een assistente, van wie de vader ook geroeid had en een jubileumuitgave van de Windstilte, het clubblad van watersportvereniging (wsv) De Ank. Het aanwezige nummer was gewijd aan de op 12 mei 1973 geopende jachthaven De Ank. In het Ten geleide een foto van de voorzitter van de wsv J. Raatjes, in pak, stropdas en rokende pijp in de hand. Met zinnen als “In het grijs verleden waren het slechts enkele uitverkorenen wie het beschoren was zich op het water te ontspannen en die zich de luxe konden veroorloven met het spelevaren, een oer-hollands vermaak, zich in de schone natuur te vermeien”. De toenmalige wsv De Ank vond bij de gemeentelijke overheid, die de enorme mogelijkheden van de recreatie op de Oude IJssel tijdig had onderkend, een welwillend oor. Daarop volgde de officiële opening van de nieuwe jachthaven op de plek waar deze nu nog is.
De naam Ank komt van de houthaven van houtzagerij en houthandel Horsting, op de rechteroever. Hier werd de eerste roeibotenloods geplaatst en geopend in 1938. In de winter wanneer het ijs stevig genoeg was, was deze loods het trefpunt van talloos velen uit Doetinchem en omgeving.
In 1950, in het kader van verbeteringswerkzaamheden van de Oude IJssel werd de Ank een zandberging en ontstond aan de andere kant van het water, op de linkeroever, de mogelijkheid voor een jachthaven en botenloods.
Er is een hiaat in wat er verder officieel over de roeivereniging bekend is. Waarschijnlijk hebben de crisis vlak voor WOII, de oorlog zelf en de tijd van de wederopbouw, weinig momenten over gelaten om te roeien.
In het contact met Pieter Wieman en zijn onderzoek in oude Graafschapbodes kwam het volgende naar voren: bij de opening van het nieuwe clubhuis in 1964 zei Henk Hoegen Dijkhof in zijn toespraak dat De Ank het roeien weer actief wilde oppakken en ze op zoek waren naar een coach. In vorige interviews met Hanneke Zetsma en Ali Sachtleven kwam dit ook naar voren. Roeiers waren weer kennissen van zeilbooteigenaren die hun boten bij De Ank hadden liggen.
En zo is, de in de jaren dertig oorspronkelijk opgerichte roeivereniging in de naoorlogse tijd herboren bij wsv De Ank, van waaruit we op 1 januari 2022 als zelfstandige Achterhoekse roeivereniging (ARV) zijn verder gegaan.
Enthousiast of opmerkingen over dit deel van de roeihistorie van De Ank? Wie iets weet, hoort, vindt, graag mailtje naar eitcader.[antispam].@arvdeank.nl
Maria Lauret