arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Een avondje theorie met André Dingemanse

Geplaatst op 16-08-2023  -  Categorie: Interne nieuwsberichten

Met de aangescherpte eisen wordt sinds kort van ieder roeilid wordt verwacht dat hij/zij de theoriecursus gevolgd heeft. Gelukkig is het bijwonen van een cursusavond voldoende voor de aantekening Th1 in je persoonlijk licentie; je hoeft geen examen te doen.

Op maandagavond 3 juli gaf André Dingemanse de eerste cursus aan een volle zaal leden die zich verzameld hadden in de Ank. André noemde het een ‘try out’.

Roeien doe je niet zomaar, dat bleek al meteen. Het begint al met de riemen. Hoe draag je die eigenlijk? Nou, dat kan ik je nu vertellen: met 2 tegelijk, onderhands, geklemd tussen je elleboog en je romp, met de bladen naar voren. Je legt ze op het vlot neer met de bolle kant van het blad naar beneden, richting de rivier en als je terugkomt richting de loods. Zo weet iedereen of je weggaat of aankomt. Op het vlot zelf manoeuvreer je met de riemen verticaal, de bladen omhoog. Zo kan niemand knock out gaan door een onverwachte zwieper van het blad tegen zijn hoofd. 

En wie heeft er eigenlijk voorrang? Gaat een ongestuurde skiff voor op een bestuurde vier? Dat gaf al meteen heel wat discussie. Zeker is dat pleziervaart beroepsvaart voorrang moet geven. Maar hoe weet je eigenlijk of iemand plezier heeft in het varen en hoe zie je of iemand voor zijn beroep vaart?

Vaarregels blijken heel wat minder duidelijk dan verkeersregels op het land. Anders dan op het land is contact maken met een medewatergebruiker essentieel. En dan is het niet de bedoeling dat er een vrije relatie ontstaat, maar dat je beiden goed van elkaar weet wat je van plan bent. Al met al hadden we een nuttige en gezellige avond met André en weten we nu ook waarom de beste stuurlui aan wal staan. 

 

Aart Mudde