arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

De veelzijdige Niels Klein


Na intense regendagen scheen eindelijk een beetje de zon, toen Niels en ik elkaar op deze augustus zaterdag elkaar troffen voor dit interview. Niels kwam net uit een behoorlijk koud bad (slechts twee graden, een van zijn hobby’s) en rilde nog een beetje na, wat met warme koffie snel voorbij was. Maar laten we met het roeien beginnen.

niels-klein-lrAls 12-jarige begon de in Hengelo geboren Niels bij Tubantia in Enschede te roeien. Hup gelijk in de skiff en dat ging prima. Dat heeft Niels zo’n drie jaar gedaan tot hij moest kiezen tussen jazzballet en roeien…, het werd jazzballet, jaren gedaan totdat Niels voor zijn studie naar Utrecht vertrok. Daar werd Niels lid van roeivereniging Orka, wilde meedoen aan wedstrijdselectie en moest daartoe paar dagen intens aan het werk op de ergometer.

De veelzijdige Niels was ook lid van het Utrechts studentenkoor en orkest, ging mee op tournee door Frankrijk en vertilde zich gemeen aan een orgeltje. Daar heeft Niels jaren rugklachten van gehad en nog speelt het af en toe op, rug blijft kwetsbaar. Weliswaar goede behandelingen, maar daarna rustig opbouwen is voor Niels heel erg moeilijk. Gelijk, volle kracht vooruit. En zo verviel de wedstrijdselectie.

Voor zijn werk kwam Niels, na nog jaren gestudeerd te hebben in Maastricht, naar Doetinchem, alwaar hij aan yoga ging doen, echter na een aantal jaren, hoe bevorderlijk ook voor je algehele gestel, vond Niels dat behoorlijk saai worden. Totdat Niels via een studie een oude roeivriend op het spoor kwam, ze stapten samen de boot weer in en daar bloeide Niels roeihart weer op.

Lid geworden van de roeiafdeling van de Ank, bezielende lessen in C-boten van Pim en John, net voor Corona meegedaan aan de Elfstedentocht met Lonneke en André. Niels genoot! In Coronatijd is Niels met skiffen begonnen, haalde snel skiff 1 en 2 en roeit nu regelmatig met roeimaat Pieter in de gladde Pijlstaart met voetroer, wat beiden uitstekend bevalt.

Naast roeien doet Niels aan hardlopen, zwemmen, houdt hij samen met partner hun wilde tuin bij met zoveel mogelijk inheemse planten en leest Niels graag over spiritualiteit.

 Niels kan zich op het water goed ontspannen, geniet van de natuur met recreatief roeien. Niels hoeft niet zo nodig meer te winnen. Verder geniet Niels van de gezelligheid van onze vereniging.

 Suggestie: jeugd-roeien bij ARV de Ank. Niels heeft dat ervaren bij andere clubs en de dynamiek die dat binnen de club oproept spreekt hem erg aan. Bovendien zouden dan zijn eigen dochters aan de slag kunnen! Maar daarvoor dacht Niels hardop, zullen we wellicht eerst op eigen terrein, met eigen loods en clubhuis moeten zitten. Nog even geduld Niels.

Niels draagt het estafettestokje over aan Nico Hoogland.

 

Maria Lauret-Wiegerinck