arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

Het roei techniek vindt Nico buitengewoon interessant

Het is de op een na laatste dag van augustus, de woensdagochtend inloop. Met een enthousiast team van 15 roeiers op pad, het zou wel gaan regenen, maar dat deerde niet. Nauwelijks de haven uit begon het licht te spetteren, en kort daarna spatte de regendruppels met grote bellen op het water uiteen. Dapper roeiden we toch naar het kasteel op en neer. Tot op het bot nat kwamen we weer in de haven. Met hier en daar wat droge kleren schoven we aan de ronde tafel voor verse koffie en thee. Wat een feest!

nico-hoogland-2Na deze mooie start van de dag sprak ik Nico die ruim veertig jaar geleden voor zijn werk vanuit Amsterdam naar Doetinchem kwam. Nico dook als vee-en dierenarts in zijn werk, voor zijn gezin duurde het acclimatiseren in het Doetinchem van de jaren tachtig wat langer, maar lukte uiteindelijk goed.

Van huis uit is Nico niet met sport opgegroeid, er moest gewerkt worden, geen tijd voor andere zaken. Na zijn pensioen en fysiek intensieve beroep werd het tijd om aan een conditie behoudende sport na te gaan denken. Hij had al eens een stuk gelezen in de Volkskrant over een man die was gaan roeien om zijn buikvorming in toom te houden. Met succes. Daarna nog een overtuigend stuk in het Doetinchems Vizier over onze roeiclub en als 65-jarige is hij op een zaterdag naar de Ank gegaan en gelijk begonnen.

Het buiten sporten bevalt Nico uitstekend, het is een sport met weinig of geen kwetsuren, mits je de techniek goed beheerst. Dat laatste vindt hij buitengewoon interessant, het begrijpen waarom een beweging op een bepaalde manier moet, leer je in de skiff. Ook dat heeft hij onder de knie gekregen, maar echt leuk vindt hij het skiffen niet. Liever roeit hij met een team of boeg-gestuurd in de Tureluur, in de andere C-boten met stuur of gladde 4. 

Het in de natuur zijn en de omgeving bekijken in alle jaargetijden vanuit de roeiboot, blijft hem boeien.

Nico geeft ook les, heeft in algemeen bestuur gezeten, doet allerlei kleine reparaties voor ARV de Ank, leidt de toercommissie met weer nieuwe initiatieven tot 1 september van dit jaar en coördineert het gastroeien. Hij componeerde het wellicht nog weinig bekende clublied voor ons (zie onder) en begeleidt dit lied op zijn accordeon. Voor zijn hobby speelt Nico op zijn accordeon en bandoneon wereldmuziek in het kwartet “Lemon Squeeze” en begeleidt onder andere Mooi Koor Man. Hij gaat graag met zijn Renault Espace kamperen, houdt van lezen en klust veel in huis en tuin. Wisten jullie trouwens dat hij aan de oorsprong stond van het koffiedrinken in het clubhuis na de woensdaginloop? Al gauw waren er een paar trouwe koffiezetters van waaruit, na afsplitsing van de WSV, de Barista’s zijn ontstaan.

Nico sluit af met zijn complimenten aan het huidige bestuur voor de manier waarop de club wordt voortgezet en toekomstbestendig wordt gemaakt.

Het estafettestokje wordt doorgegeven aan Ger Gooren.

 

Maria

Op de foto, Nico achter Ger.

 

ARV de Ank, roeilied. (op de wijs van Rowwen Hèzes: ’t Roeie Klied) 

Haal, pik uit,
Roeien op het water daar van krijg je toch een kick. Rij, nu op
Blad, er maar weer in.
Haal, pik uit,
Zonder goed te roeien gaat de boot ja op z’n kop. Rij weer op,
zo, gaat ‘tie voorop. 

En roei maar weer van hier naar daar. G’lijk die inpik halen maar
Halen, strijken draai maar om
ja, dat roer moet om. 

Het weer daar geven wij niet om Mist en regen kou of zon.
De A R V daar gaan wij voor. Hier in Doetinchem. 

La, la, la etc.

www.youtube.com/watch?v=V1FR0qnkC9k