De uit een echte roeifamilie stammende Jesse en ik treffen elkaar op het altijd op zaterdagochtend levendige terras van De Ank. De zon schijnt uitbundig en voor ons wordt flink gelest. Skiffers, C-boten ze roeien enthousiast af en aan.
En zo komen we dan gelijk bij de enorme inzet die Jesse zich voor onze ARV de Ank heeft getroost; het opzetten van het Roei Opleidingshuis, overgenomen door Corrie toen Jesse vanwege gezondheidsredenen lange tijd met roeien moest stoppen. Gelukkig is ze hersteld en meldde zich als een van de eerste aan bij de nieuwe ARV de Ank.
Jesse begon haar roeileven even als intro-lid in haar studententijd. In 2004 werd Brabantse Jesse lid van Roeivereninging de Hertog in Den Bosch alwaar ze het roeien pas goed onder de knie kreeg. Jesse verhuisde later naar de Achterhoek om bij haar hier geboren en getogen partner Bert in te trekken. Het roeien wilde ze graag weer oppakken. Na oriëntatie bij Isala (pluspunt meer wedstrijden daar) koos ze toch in 2015 (gelukkig) voor ons vanwege het mooie roeiwater. Bovendien was het voor haar dichterbij huis.
Wat Jesse toen meteen opviel is dat bij De Ank de nadruk lag op recreatief roeien. Voor Jesse is roeien veel meer dan dat en ze zag binnen onze club potentieel om het niveau op een hoger plan te tillen.
Jesse heeft samen met andere leden een belangrijke bijdrage geleverd aan de basis voor ons Opleidingshuis. Dat is goed door alle leden opgepakt en draagt zondermeer bij aan waar wij als club nu staan. Ons vlootplan en opleidingsplan zijn onlosmakelijk verbonden. We zijn nu meer een echte sportclub vol uitdagingen. Het huidige roeiniveau is van een wezenlijk verschil met een aantal jaren geleden. Ouderen die vol blijdschap diploma’s halen, leden die elkaar ondersteuning bieden, helpen ervaren, genieten van vooruitgang, de toegenomen belangstelling voor glad roeien, mensen die zichzelf verbazen, grenzen verleggen, meer roeiplezier, Jesse straalt en onze club groeit.
Jesse’s roei carrière is indrukwekkend te noemen, ze heeft alle type boten geroeid: glad, boord, en dubbel 8 (16 riemen). Behalve …… coastal/zee roeien. Het moment beschrijft ze, waar alles klopt, iedereen tegelijk de bewegingen doet, dat is zo mooi aan roeien, een euforisch gevoel!
Een hele mooie herinnering houdt Jesse aan de organisatie in Den Bosch van het onderdeel roeien bij de Special Olympics. Dat zijn nationale wedstrijden voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, waarbij de stuur een ervaren iemand van een club is en alle andere roeiers de deelnemers aan deze Olympics. De lengte van het wedstrijdtraject is 500 meter. Het lijkt soms alsof de boot niet vooruitkomt, en toch het plezier, de trots straalt van de deelnemers af. Een groot feest omlijst met muziek. Daarnaast organiseerde Jesse de Dommel Regatta.
Wat Jesse mooi vindt als ze zelf roeit is als haar ploeg, met een goede haal, moeiteloos door het water glijdt. Dat gevoel! Daarbij is Jesse dan ook een sterk voorstander van roeien in vaste ploegen. Nog meer plezier en uitdagingen met elkaar.
Opvallende uitspraak Jesse: “Als je je fysiek heel erg moet inspannen om te roeien, doe je iets niet goed. Roeien moet soepel en met gemak.”
Tot slot, namens allemaal hulde aan Jesse, voor alles ze heeft neergezet met haar enthousiasme voor ons Opleidingshuis.
Maria
Het estafettestokje draagt Jesse over aan André Dingemanse