arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

André Dingemanse, een roeier met een veelzijdige inzet

Een zomerse warme woensdagochtend in augustus, André heeft al geroeid in een skiff als we elkaar treffen aan de schaduwrijke kant van de kantine, bij de ronde rode tafeltjes. Rustgevend uitzicht op het water en de boten met de nodige passanten.

8-interrview

Sinds een jaar of vier woont de in Arnhem geboren André in de Achterhoek. De echtgenote van André komt oorspronkelijk daar vandaan en er woont nog familie. Vanuit Friesland, alwaar André met zijn gezin 32 jaar heeft gewoond, verhuisden ze hiernaartoe. Wel regelmatig nog even terug naar vrienden en genieten van de verre uitzichten en de Friese frisse lucht. 

In Friesland was André lid van roeivereniging De Dragt. Na eerst veel aan hardlopen te hebben gedaan, werd het tijd, mede in verband met knieproblemen, om voor een andere sport te kiezen en dat werd het minder blessuregevoelige roeien. Bij De Dragt leerde André de kneepjes van het roeien, gaf daarna veel les en heeft significant bijgedragen aan de bouw van een nieuwe roeiloods, met alles wat daarbij komt kijken, zoals de bouw begeleiden en vergunningen. En ….. André heeft daar maar liefst elf keer aan de Elfstedenroeimarathon meegedaan en geholpen deze spectaculaire wedstrijd opnieuw, na de eerste keer deelname in 2011, te introduren bij ARV de Ank.

Aangekomen in de Achterhoek stak André nog even zijn licht op bij Het Anker in Ulft, echter André zag toch wat meer mogelijkheden bij onze ARV in Doetinchem.  

Ook bij de ARV spant André zich in, samen met zeven examinatoren, als coördinator van de roeiexamens. Om evenwichtig te kunnen oordelen over de kandidaten zijn er per examen steeds drie examinatoren.

André organiseert ook, om te beginnen samen met Dorien en Jan Willem, deelname aan de komende Elfstedenroeimarathon in 2023. Daarvoor worden twaalf sterke roeiers geselecteerd, waarbij er gekeken wordt naar conditie, kunnen sturen in het donker en ook bij nacht kunnen doorroeien. De voorbereidingen behelzen de organisatie van een landploeg en tevens een wintertraining, waarbij het gaat om beheersing van spieren door middel van Pilates. Deze groepslessen staat overigens voor alle roeileden open. Voor nadere informatie graag eerst contact met André.

Tot slot, een suggestie van André voor onze ARV: zo snel mogelijk losweken van de watersportverenging, en een nieuwe locatie zoeken.

Maria Lauret

 

André geeft het estafettestokje door aan Angelien (Angie) Nijenhuis